Fondat la 16 aprilie 1531, Puebla a fost primul oraș construit pentru a găzdui doar spanioli. Doar în acest loc turiștii vor găsi obiecte din ceramică Talavera.
Numit primul oraș „perfect” din Americi, coloniștii au construit orașul de la zero de-a lungul malurilor râurilor Atoyac și San Francisco și nu au fost dărâmate structuri indigene. Ei au urmat un plan stradal ușor de parcurs, folosit și astăzi, care a separat orașul în nord, sud, est și vest, cu piața principală ca centru. De asemenea, au proiectat trotuarele pentru a optimiza soarele și umbra.
Cinco de Mayo
Cinco de Mayo este o sărbătoare anuală care are loc pe 5 mai pentru a celebra victoria Mexicului asupra celui de-al Doilea Imperiu Francez, în Bătălia de la Puebla din 1862, condusă de generalul Ignacio Zaragoza. Este ziua specială din an în care se bea margarita și se consumă guacamole cât vă poftește sufletul. Pentru mexicani, este o zi în care se bucură pentru curajul, fermitatea și capacitatea lor de a se uni ca națiune.
Singurul loc din lume în care se găsește ceramică Talavera
În afară de locul după care este denumită ceramica (Talavera de Reina, în centrul Spaniei), statul Puebla este singurul loc din lume în care se găsesc astfel de lucruri. Ceramica Talavera este unul dintre puținele produse mexicane cu denumire de origine protejată, care este de obicei rezervată vinurilor, berii și băuturilor spirtoase.
Olăritul este reglementat de către guvern, deoarece lutul trebuie modelat într-un anumit mod și toate vopselele trebuie să fie complet naturale. Argila specială folosită se găsește doar în zona Cholula, iar în Puebla există în total nouă ateliere Talavera. Pentru Mexic în ansamblu, este una dintre cele mai importante expresii ale artei populare din țară.
Puebla deține numeroase titluri ale patrimoniului mondial UNESCO
Orașul are 2.619 monumente, ceea ce face ca Puebla să fie orașul cu cel mai mare număr de monumente din America. În plus, orașul a păstrat câteva documente importante, inclusiv Carta Regală originală și Dispoziția Regală, ambele fiind înscrise în Registrul UNESCO-Mexic al Memoriei Lumii.
Biblioteca Palafoxian, considerată cea mai veche bibliotecă din cele două Americi, a intrat pe listă în 2005. Și, în timp ce multe distincții UNESCO sunt rezervate pur și simplu pentru situri și documente, mâncarea mexicană este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Cel mai mare oraș antic din Mescoamerica
Cantona, un oraș antic locuit cândva de poporul Olmec, despre care se crede că a început în anul 50 d.Hr., ocupă opt km pătrați de uscat în nord-estul statului Puebla. Plin de mărăcinișuri, este greu de crezut că situl enorm – care durează aproximativ patru ore pentru a-l vizita complet – este excavat doar în proporție de 1 până la 10%.
Zona a fost cândva locuită de 80.000 de indigeni, care trăiau cu succes din vânzarea de produse din obsidian. Astăzi, veți găsi piramide mici, altare de fertilitate și aproximativ 500 de străzi bine planificate, toate conectate la acropolă. Dar și pulque, o plantă folosită, se pare, pentru a face o băutură halucinogenă specială dată oamenilor care urmau să fie sacrificați.
Cel mai mic vulcan din lume
Cuexcomate este considerat a fi cel mai mic vulcan din lume și se găsește în centrul orașului Puebla. Vulcanul are o înălțime de 43 de metri și un diametru de 75 de metri. Interesant este faptul că s-a format prin erupția unui vulcan mult mai mare, numit Popocatépetl, în 1664. De altfel, Puebla are un număr mare de vulcani, inclusiv cei mai înalți trei vulcani din Mexic: Pico de Orizaba, Popocatépetl și Iztaccíhuatl, cunoscut ca și „Femeia adormită”.
Orașul luminilor stradale
Numit și „orașul luminilor stradale”, Puebla este presărat cu nenumărate felinare ornamentate create de francezi. În centrul istoric al orașului există un număr de 1920 de felinare. Multe feluri de mâncare mexicane unice au fost de fapt create pentru prima dată în Puebla și s-au răspândit în alte zone ale țării.
Bomboana călugăriței
Cel mai tradițional fel de mâncare din Mexic este mole poblano, un sos de ciocolată cu ardei iute pus adesea pe carne. Și aici au luat naștere și chaulupas, cemitas și felul de mâncare național, chiles en nogada, ardei iuți umpluți cu sos de cremă de nucă. Cea mai faimoasă bomboană autohtonă din Puebla este Tortita de Santa Clara, care este făcută din pepite dulci și arată ca o prăjitură, fiind creată de fost creată de o călugăriță de la Mănăstirea Santa Clara. Adesea numit „Orașul Îngerilor”, calitatea vieții în Puebla este cea mai ridicată din Mexic.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook