Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume. A fost „caietul de știință” al lui Leonardo da Vinci

Povestea Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume. A fost „caietul de știință” al lui Leonardo da Vinci
Codex Leicester, numită după contele de Leicester, Thomas Coke, este o colecție de scrieri științifice ale lui Leonardo da Vinci, publicată între 1508-1510. Este cea mai scumpă carte din lume, vândută pentru suma de 31 milioane de dolari.

În 1994, fondatorul Microsoft Bill Gates a plătit aproape 31 de milioane de dolari pentru această Codex Leicester. A devenit cea mai scumpă carte din lume vândută vreodată.

Cartea a fost scrisă de mână

Codex Leicester sau Codexul lui Leonardo da Vinci are 72 de pagini și a fost scrisă de mână într-o versiune învechită a limbii italiene și este însoțite de desene și diagrame. Acesta abordează subiecte precum mișcarea apei, astronomia, proprietățile fosilelor și luminozitatea lunii. Fiecare pagină este o mărturie a curiozității lui da Vinci și a capacității sale de neegalat de a îmbina arta cu știința.

Cine au fost colecționarii Codex Leicester

De ce este Codex Leicester atât de valoros? Călătoria cărții prin istorie este la fel de captivantă ca și conținutul său. Numit după Thomas Coke, conte de Leicester, care l-a achiziționat în 1717, codexul a trecut prin mâinile mai multor colecționari importanți.

Bill Gates

Înainte ca Bill Gates să devină proprietarul său, manuscrisul a fost în posesia lui Armand Hammer, industriaș și colecționar de artă american. Hammer l-a achiziționat în 1980, iar în perioada în care a deținut manuscrisul, acesta a fost adesea denumit Codex Hammer. După moartea lui Hammer, codexul a fost scos la licitație, unde Gates a făcut achiziția sa record.

Mărturie a capacității sale de neegalat de a îmbina arta cu știința

Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume

Pe lângă achiziționarea manuscrisului, Gates l-a făcut accesibil publicului digitalizând conținutul acestuia și împărtășindu-l online. Astfel, oricine are o conexiune la internet să exploreze opera lui da Vinci și să se inspire din genialitatea sa. Codex Leicester nu este doar un artefact valoros, acesta oferind, de asemenea, o privire asupra spiritului inovator al Renașterii.

De exemplu, observațiile lui da Vinci privind mișcarea apei sunt detaliate și remarcabil de precise, demonstrând înțelegerea sa profundă a dinamicii fluidelor cu secole înainte ca acest domeniu să fie stabilit în mod oficial. Schițele sale despre fazele lunii și reflexiile luminii pe suprafața acesteia dezvăluie interesul său profund pentru astronomie și dorința sa de a înțelege lumea naturală.

Leonardo da Vinci a scris textul în oglindă

Un aspect deosebit de intrigant al Codex Leicester este utilizarea scrierii în oglindă. Leonardo da Vinci își scria adesea notițele invers, de la dreapta la stânga, o tehnică care poate fi citită corect doar dacă este privită într-o oglindă.

Deși motivul exact al acestei practici rămâne un subiect de dezbatere, unii cercetători cred că a fost o modalitate de a-și proteja ideile de a fi copiate cu ușurință, în timp ce alții cred că ar fi putut reflecta stângăcia sa. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri