Până când moartea ne va despărți. Așa și-au spus doi tineri care s-au cunoscut în timpul războiului, în condiții înspăimântătoare. Nu știau că întâlnirea le va schimba viața pentru următoarele șapte decenii.
Povestea de dragoste care a durat 70 de ani
O poveste de dragoste cum nu a mai fost alta. Edith Steiner avea 19 de ani și se afla în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Născută în Ungaria, Edith a pierdut 39 de rude în timpul Holocaustului, doar ea și mama ei reușind să supraviețuiască. A fost salvată de soldații aliați, dar nu avea acte și nu știa încotro să o ia. Locuia într-un sat de refugiați.
În 1944, John Mackay avea 23 de ani și a făcut parte din unitatea care a ajutat la eliberarea mai multor evrei din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Printre aceaștia se afla și tânăra Edith. Nu a remarcat-o atunci, pentru că evenimentele erau dramatice. Însă, într-o sâmbătă seară, John a mers la o petrecere cu dans. Nu a avut curaj să o invite pe frumoasa unguroaică, stingheră într-un colț. A rugat un prieten să meargă și să o invite la dans pentru el.
Când a început să danseze cu fata cu părul negru și pulover roșu, John s-a îndrăgostit imediat. Au petrecut mult timp împreună, în următoarele câteva luni. S-au îndrăgostit, s-au căsătorit în Germania, apoi s-au stabilit în Scoția.
Se pregăteau să serbeze 71 de ani de căsnicie
John și Edith s-au căsătorit pe 17 iulie 1946 și au avut doi copii, șapte nepoți și cinci strănepoți. Au lucrat în industria hotelieră, iar la pensie s-au mutat într-un cămin din orașul Dundee.
Cu trei săptămâni înainte de a sărbători 71 de ani de căsnicie, Edith s-a stins din viață, la vârsta de 92 de ani, în 2017. John a murit doi ani mai târziu, pe 30 aprilie 2019, la vârsta de 98 de ani.
A fost o poveste de dragoste remarcabilă și prin faptul că John MacKay fusese capturat la Tobruk (Libia) într-o campanie împotriva generalului nazist Rommel, din 1940. A evadat spectaculos, a trăit într-o peșteră timp de șase luni. În cele din urmă, s-a întors în Scoția. A fost trimis din nou în serviciu activ în străinătate, de data aceasta în Germania. Așa s-a făcut că și-a întâlnit perechea după multe peripeții. Sursa: scotsman.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook