Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea impresionantă a celui mai vechi trandafir din lume. Are aproape 1000 de ani

Povestea impresionantă a celui mai vechi trandafir din lume. Are aproape 1000 de ani
Peretele exterior al absidei Catedralei din Hildesheim se mândrește cu cea mai extraordinară tufă de trandafir, care are aproape 1000 de ani. Povestea merită știută.

Trandafirii de pe peretele exterior al absidei Catedralei din Hildesheim înfloresc de aproape 1000 de ani. Legenda spune că atâta timp cât se va întâmpla lucru, Hildesheim nu se va prăbuși niciodată.

Trandafirul a reînviat, la fel ca și catedrala

Conform istoriei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945, catedrala a fost distrusă de bombardamente, iar trandafirul ars. Din fericire însă, câteva părți din rădăcini au supraviețuit, iar opt săptămâni mai târziu, noi lăstari au apărut de sub dărâmături. Trandafirul rezistent a reînviat, la fel ca și catedrala.

Fondată de regele Ludovic cel Pios în anul 815

Cel mai vechi trandafir din lume se află pe peretele exterior al absidei Catedralei din Hildesheim

Catedrala Hildesheim, din orașul cu același nume, Germania, este sediul Diecezei de Hildesheim, care a fost fondată de regele Ludovic cel Pios în anul 815. Inițial, dioceza a avut o mică bazilică cu două turnuri rotunde lângă capela dedicată Sfintei Cecilia. Aceasta a funcționat inițial ca și catedrală, până când a fost construită structura actuală în 872.

Legenda spune că…

Legenda spune că regele Ludovic cel Pios (n. 778 – m. 840) se afla la vânătoare în Pădurea Hercinică, când s-a despărțit de colegii săi de vânătoare și și-a pierdut vânatul și calul. A încercat să cheme ajutoare cu cornul său de vânătoare, dar nimeni nu a răspuns la apel. Singur și dezorientat, a traversat înot un râu și a mers toată ziua până când a ajuns la o movilă acoperită cu un trandafir sălbatic. Simbolul vechii zeițe săsești Hulda.

Regele a scos de la piept un săculeț cu relicve ale Sfintei Fecioare (relicvariu) și s-a rugat pentru salvare. La scurt timp după aceea, regele a căzut într-un somn adânc.

Zeița i-a transmis un semn, că în viitor în locul ei să fie venerată Sfânta Fecioară

Cel mai vechi trandafir din lume are aproape 1000 de ani

Când s-a trezit, a constatat că movila era acoperită de zăpadă albă și strălucitoare, în ciuda faptului că era în mijlocul verii. Trandafirii de pe movila sacră înfloreau mai strălucitori ca niciodată. A căutat relicvariul și l-a găsit înghețat printre spinii unui mare tufiș de trandafiri. Interpretarea regelui în legătură cu acest miracol a fost că zeița îi trimitea un semn, „scuturându-i patul”, că în viitor ar trebui venerată Fecioara în locul ei. De altfel, zeița Hulda este reprezentată ca o fecioară în haine albe ca zăpada.

Ea este protectoarea meșteșugurilor femeilor, dar este asociată și cu pustiul și iarna, iar atunci când ninge, se spune că Hulda își scutură perna de pene. Când urmașii săi l-au găsit în cele din urmă pe rege, acesta a promis că va construi o catedrală în cinstea Fecioarei acolo unde se afla movila cu trandafirul. Și până în ziua de azi, pe absida catedralei, chiar acel trandafir este încă în floare.

Trandafirul are o înălțime de 10 metri

Potrivit unei alte versiuni a legendei, regele și-a pierdut relicvariul său drag în timp ce vâna și a promis că va ridica o capelă acolo unde va fi descoperit. Relicvariul a fost găsit pe ramurile unui trandafir sălbatic, iar regele a construit sanctuarul lângă trandafir, cu altarul aproape de locul unde creștea trandafirul.

Trandafirul are acum o înălțime de aproximativ 10 metri. Potrivit vechilor documente, mențiunea despre această tufă de trandafiri apare ca având o vechime de aproape 1000 de ani, ceea ce îl face cel mai vechi trandafir viu din lume, dar nu confirmă întrutotul legenda cu regele, care a murit în anul 840 dH.

Sursă foto: www.amusingplanet.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre