Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea impresionantă a franțuzoaicei Jeanne Louise Calment. Cel mai longeviv om a văzut cum a fost construit Turnul Eiffel

Povestea impresionantă a franțuzoaicei Jeanne Louise Calment. Cel mai longeviv om a văzut cum a fost construit Turnul Eiffel
Jeanne Louise Calment a venit pe lume la 21 februarie 1875 și s-a stins la un azil de bătrâni din sudul Franței, pe data de 4 august 1997. A fost cel mai longeviv om care a trăit pe pământ: 122 de ani și 164 de zile.

 Franțuzoaica Jeanne Louise Calment este considerată cel mai longeviv om. A văzut lumina zilei cu 14 ani înainte de construirea Turnului Eiffel și a văzut cu proprii ochi cum a fost ridicat acest colos. Și tot în timpul vieții ei, savantul Graham Bell a brevetat telefonul, iar Tolstoi a publicat Anna Karenina. Iată povestea unei femei ale căror sfaturi pot salva vieți. 

Jeanne Louise Calment și-a îngropat toată familia

Jeanne Louise Calment, la aniversarea a 122 de ani. Sursă foto: www.guinnessworldrecords.com

Jeanne a trecut prin momente grele din copilărie, fiind obligată să muncească din greu pentru a-și câștiga existența. Dar cele mai mari dureri le-a suportat atunci când și-a îngropat soțul, otrăvit cu cireșe la vârsta de 73 de ani, pe fiica Yvonne, precum și nepotul, care a murit într-un accident de circulație. Dar a știut că viața merge înainte și ea trebuia să trăiască.

Ipotecă inversă

Pentru că nu a mai avut nici un moștenitor, în anul 1965, când avea vârsta de 90 de ani, Jeanne a convenit cu avocatul André-François Raffray să facă o „ipotecă inversă”. Ce înseamnă asta? Avocatul îi plătea femeii 2500 de franci lunar, iar când femeia trecea la cele veșnice, acesta urma să devină proprietarul casei.

Doar că avocatul a murit cu mult înaintea franțuzoaicei longevive, iar familia a continuat, potrivit legii, să plătească. Se spune că până în momentul în care femeia a trecut la Domnul, familia avocatului i-ar fi plătit mai mult decât dublul valorii casei.

La 114 ani a jucat într-un film despre viața ei

Dumnezeu a iubit-o mult pe Jeanne, care a avut grijă de sănătatea ei, iar la 85 de ani s-a apucat de scrimă. Se simțea foarte bine și în formă și a continuat să meargă cu bicicleta chiar și la 100 de ani. 14 ani mai târziu, aceasta a jucat într-un film despre viața ei, iar la 115 ani a suferit o operație la șold.

S-a apucat de fumat la 21 de ani și a renunțat la 117 ani. Și nu pentru că ar fi avut probleme de sănătate, ci doar vedea greu și nu suporta să ceară ajutorul cuiva să-i fie aprinsă țigara. Jeanne nu a avut niciodată probleme cu memoria și reguli de viață bine definite. Cel mai longeviv om spunea mereu că e îndrăgostită de vin și că Dumnezeu a uitat-o pe pământ.

Nu a folosit niciodată rimel, avea un singur rid și-i plăcea să spună că „stau pe el” și le-a spus tuturor celor care au cunoscut-o: „Dacă nu poți schimba ceva, nu-ți face griji. Mi-am făcut plăcerile când am putut. Am acționat clar și moral și fără regret. Sunt foarte norocoasă. A fi tânăr este o stare de spirit, nu depinde de corpul cuiva”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre