Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea incredibilă a lacului roz din Australia. Ce au descoperit cercetătorii

Povestea incredibilă a lacului roz din Australia. Ce au descoperit cercetătorii
Lacul Hillier din Middle Island, Australia, are o frumusețe aparte, culoarea apei fiind de un roz aprins, asemănătoare unei gume de mestecat. Cercetătorii au aflat recent de unde provine acest lucru.

Cercetătorii au descoperit recent că această culoare roz, unică a lacului Hillier din Australia este cauzată de alge, halobacterii și alți microbi. În plus, acest corp de apă este la fel de sărat ca Marea Moartă.

Un amestec de bacterii și alge colorate

Culoarea neobișnuită roz gumă de mestecat a unui lac izolat din Australia de Vest a fost mult timp un mister, dar noile cercetări sugerează că aceasta este cauzată de un amestec de bacterii și alge colorate. Lacul Hillier este situat pe Insula Middle, în largul coastei sudice a Australiei de Vest. Lacul are o lungime de 600 de metri, o lățime de 250 de metri și este extrem de sărat, de aproximativ opt ori mai sărat decât oceanul.

„M-am gândit că este uimitor. Trebuie să ajung acolo, să iau mostre și să secvențiez totul” , a spus Scott Tighe, de la Universitatea Vermont din Burlington, care a devenit interesat de Lacul Hillier după ce l-a văzut într-o emisiune de televiziune. Tighe este co-fondator al Extreme Microbiome Project (XMP), o colaborare internațională care urmărește să realizeze profilul genetic al mediilor extreme din întreaga lume pentru a descoperi microbi noi.

El a făcut echipă cu Ken McGrath de la Microba, o companie de genomică microbiană din Brisbane, Australia, care a vizitat lacul Hillier pentru a colecta probe de apă și sedimente.

S-a folosit o tehnică numită metagenomică

Misterul lacului roz din Australia. Sursă foto: www.newscientist.com

Tighe, McGrath și colegii lor au analizat probele folosind o tehnică numită metagenomică, care secvențiază deodată tot ADN-ul dintr-o probă de mediu. Analiza lor a arătat că lacul Hillier conține aproape 500 de extremofile, adică organisme care se dezvoltă în medii extreme, inclusiv bacterii, archaea, alge și viruși. Majoritatea erau halofile, un subgrup de extremofile care pot tolera niveluri ridicate de sare.

Câteva dintre aceste halofile erau microbi colorați, cum ar fi bacteriile de sulf purpuriu; Salinibacter ruber, care sunt bacterii de culoare roșu-portocaliu; și algele de culoare roșie numite Dunaliella salina. Amestecul acestor microbi, și posibil și alții, explică culoarea roz a lacului, spune Tighe.

„Motivul pentru care acești microbi sunt colorați ar putea fi faptul că pigmenții mov, roșii și portocalii pe care îi conțin, cunoscuți sub numele de carotenoizi, oferă o anumită protecție împotriva salinității extreme. Unii dintre microbii descoperiți în lacul Hillier par a fi noi pentru știință”, mai spune Tighe.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre