Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea lui Erdapfel, cel mai vechi glob pământesc din lume. Datează din 1492

Povestea lui Erdapfel, cel mai vechi glob pământesc din lume. Datează din 1492
Cunoscut sub numele de Erdapfel (care înseamnă „mărul Pământului”), globul terestru de la Nurnberg este cel mai vechi glob pământesc din lume. Povestea lui merită știută.

Cel mai vechi glob pământesc din lume a fost creat în jurul anului 1492 de către exploratorul german Martin Behaim și pictorul Georg Albrecht Glockenthon. Iată povestea interesantă a acestuia. 

Reprezentările rotunde ale Pământului datează din Grecia Antică

Cunoscut oficial sub numele de Erdapfel („mărul pământului” sau, în unele traduceri, „cartof”), cel mai vechi glob pământesc este un artefact impresionant, chiar dacă știința sa cartografică este puțin greșită. Erdapfel datează din 1492 și este departe de a fi primul glob pământesc creat vreodată, dar este, deocamdată, cel mai vechi glob terestru descoperit încă existent.

Reprezentările rotunde ale Pământului datează din Grecia Antică, iar primele hărți sferice ale lumii au fost create în lumea islamică în secolul al XIII-lea sau poate chiar mai devreme. Dar se crede că niciuna dintre acestea nu a supraviețuit. În afară de descrierile și hărțile aplatizate care ar fi acoperit globurile anterioare, Erdapfel este cel mai vechi artefact de acest tip care a rămas.

A fost creat de geograful și filosoful Martin Behaim

Numit și Globul Behaim, construcția Erdapfel este atribuită lui Martin Behaim din secolul al XV-lea, un cunoscut geograf, negustor, marinar și filosof. După călătoriile sale prin lume, în locuri precum Portugalia și coasta de vest a Africii, s-a întors în orașul său natal, Nürnberg, unde a convins consiliul local al orașului său natal să îi comande un glob pământesc.

Poate că lui Behaim îi revine meritul, dar de fapt a fost nevoie de un număr de artizani pentru a finaliza proiectul.

Deloc surprinzător, construcția Erdapfel-ului este mult mai elegantă decât cea a globurilor de carton din zilele noastre. Acesta este realizat din benzi de in întărite care au fost formate în jurul unei bile de lut și apoi îndepărtate. Aceste jumătăți delicate au fost apoi unite în jurul unui cadru de lemn.

Un scrib a adăugat 2000 de locuri

Cel mai vechi glob pământesc din lume datează din 1492

Pentru realizarea hărților de pe suprafața globului a fost nevoie de o mică echipă. Primul dintre aceștia a fost artistul Georg Glockendon care, împreună cu pictorul Hans Storch, a realizat ilustrația propriu-zisă. Ulterior, un scrib a venit să adauge aproximativ 2.000 de nume de locuri. Behaim a furnizat informațiile cartografice care au stat la baza ilustrațiilor.

El și-a luat viziunea asupra lumii din mai multe surse, de la geografia istorică a lui Ptolemeu și explorările lui Marco Polo. În timp ce globul s-a dovedit a fi destul de frumos ca obiect de artă, precizia sa ca instrument geografic era depășită chiar și în 1492.

Erdapfel este acoperit de mici detalii ilustrative frumoase, inclusiv peste 100 de obiecte și figuri în miniatură. Acestea includ steaguri, sfinți, regi pe tronurile lor, animale precum elefanți, cămile și papagali, un șarpe de mare și o sirenă, precum și bărci care împart marea cu pești pictați.

Globul prezenta și insula fantomă Saint Brendan

În ceea ce privește aspectele reale ale hărții, există o singură masă mare de pământ, reprezentând continentul eurasiatic, înconjurat de insule și de ocean. Măsurarea coastelor și plasarea principalelor caracteristici geografice erau inexacte chiar și după standardele vremii.

Iar globul prezenta și insula fantomă Saint Brendan, o insulă mitică, care se spune însă că nu a existat niciodată. Behaim a dat globul pământesc consiliului orașului Nürnberg, care l-a păstrat până în secolul al XVI-lea.

În cele din urmă l-a înapoiat familiei Behaim, destul de dezinteresată, care l-a depozitat. Acesta a rămas uitat până în secolul al XIX-lea, când generațiile următoare au redescoperit artefactul. La începutul secolului al XX-lea, descendenții lui Behaim au împrumutat globul pământesc Muzeului Național German din Nürnberg.

Însuși Hitler a ordonat să fie cumpărat pentru muzeu

În 1937, acesta a fost achiziționat pentru muzeu la îndemnul lui Adolf Hitler însuși, care a considerat că un artefact german atât de important ar trebui să rămână în țară. De atunci, Erdapfel a rămas în mâinile Muzeului Național German.

În prezent, muzeul încearcă să creeze o înregistrare digitală a suprafeței globului, acum întunecată de secole de vechime și de multiple încercări de restaurare, pentru a o partaja online. Chiar dacă globul lui Behaim rămâne un exemplu slab de cartografie, el continuă să trăiască ca o viziune ciudată și frumoasă a lumii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre