Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea piratului care a devenit Papă. A fost fața întunecată a Bisericii Catolice

Povestea piratului care a devenit Papă. A fost fața întunecată a Bisericii Catolice
Născut pe insula Procida, în Golful Napoli, posibil în anul 1370, Baldassarre Cossa a venit pe lume într-o familie rudă cu generalul și consulul roman din secolul al V-lea î.Hr. Cornelius Cossa. La 13 ani a devenit pirat, apoi s-a întors la Dumnezeu, a devenit preot, cardinal și în final, Papă.

Baldassarre Cossa a devenit pirat, la doar 13 ani, la comanda fratelui său, Gaspar, devenit amiral al tâlharilor pe mare. La rugămintea mamei sale s-a făcut preot, iar în final a devenit Papă.

A cedat rugăminților mamei și s-a făcut preot

Potrivit istoriei, cei doi frați mai mari ai lui Baldassarre Cossa au fost spânzurați de regele din Neapole pentru că erau pirați. Acest lucru l-a înrăit pe fratele său Gaspar, care l-a luat sub aripa sa pe micul Balddassare, iar timp de câțiva ani au străbătut Mediterana.

Mama băieților nu a fost niciodată de acord cu acest lucru și, într-una dintre vizitele făcute acasă, aceasta și-a rugat băiatul cel mic să lase totul în urmă și să devină preot. Femeia își dorea ca măcar unul dintre fiii ei rătăcitori să își schimbe viața și să urmeze calea lui Dumnezeu.

Astfel, Baldassarre Cossa s-a înscris la Facultatea de teologie a Universității din Bologna (în 1364, la universitate a fost înființată Facultatea de Teologie).

În calitate de cardinal, Cossa i-a intimidat pe Papi pentru a obține ceea ce voia

Cossa a devenit cardinal la vârsta de 32 de ani. În perioada 1403-1408, Cossa a fost reprezentantul papal în Bologna, unde își luase licența în drept, și a văzut o oportunitate în haosul din jurul bisericii. În 1408, doi papi rivali dominau Europa, ambii cerând loialitatea conducătorilor.

Deși Cossa îl susținuse cândva pe Papa Grigore al XII-lea, l-a abandonat rapid pe papă și a insistat pentru organizarea unui conciliu care să rezolve problema. Cossa a devenit o figură importantă la Consiliul de la Pisa din 1409, care l-a ajutat să facă un pas mai aproape de a deveni papă.

Cossa i-a constrâns apoi pe ambii papi folosind tactici de intimidare

După moartea subită a Papei Alexandru al V-lea pe 3 mai 1410, fostul pirat a decis că este pregătit să devină Papă. Se crede însă că însuși Cossa ar fi fost implicat în moartea lui Alexandru al V-lea.

A fost proclamat Papă de cei 17 cardinali reconvocați sub numele de Ioan al XXIII-lea, iar el s-a revanșat față de aceștia dându-le terenuri și mulți bani. Din nefericire însă, n-a putut să lase în urmă năravul vechi și a devenit fața întunecată a Bisericii Catolice, având reputația de a seduce călugărițe și de a-și trăda aliații.

Acuzat de crimă, a fost obligat să abdice

După ce a devenit Papă, Cossa a vrut și mai mult și a început să se pregătească pentru un nou conciliu, pentru ca Papa Benedict al XIII-lea de la Avignon și Papa Grigore al XII-lea de la Roma să fie înlăturați de la putere. Conciliul a avut loc pe 16 noiembrie 1414 în orașul german Konstanz și a fost pentru prima dată când la un asemenea eveniment au participat trei Papi.

Ceea ce n-a știut Cossa a fost că cei doi Papi au pregătit un rechizitoriu în care au descris cine este cu adevărat și ce păcate a făcut. Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru fostul pirat, iar Ioan al XXIII-lea a fost acuzat de crimă și de vânzarea de funcții ecleziastice.

Precum și de violarea a peste 300 de călugărițe, relații cu soția fratelui său, sodomie și de faptul că a încercat să vândă moaștele Sfântului Ioan pentru suma de 50.000 de florini. Cossa a fost obligat să abdice și a fost aruncat în închisoare.  

Iertat de noul Papă și repus în funcția de cardinal

Cossa nu s-a lăsat și, în genunchi, i-a cerut iertare noului Papă, Martin al V-lea, care l-a repus în funcția de cardinal. Fostul pirat s-a stins din viață în anul 1419, la Florența. Deasupra mormântului său, celebrul Donatello a ridicat un monument impresionant, munca lui fiind plătită de familia de Medici. Fostul Papă Ioan al XXIII-lea este considerat acum de Biserica Catolică un antipapă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri