Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea tiarei Vladimir a reginei Elisabeta. A fost scoasă din Rusia într-un sac cu scule de un anticar

Povestea tiarei Vladimir a reginei Elisabeta. A fost scoasă din Rusia într-un sac cu scule de un anticar
Tiara Vladimir a reginei Elisabeta are o poveste fascinantă. A fost scoasă din Rusia într-un sac de scule de către un îndrăzneț anticar britanic după asasinarea țarului. Bijuteria a fost cumpărată ulterior de bunica Elisabetei a II-a, regina Mary.

De la coroana imperială de stat purtată în mod tradițional la deschiderea parlamentului, până la numeroasele diademe pe care le-a împrumutat mireselor regale, regretata regină Elisabeta avea o colecție impresionantă de diademe. Cu toate acestea, există una despre care se credea că era preferata ei, o piesă la care se întorcea din nou și din nou – Tiara Vladimir.

Tiara Vladimir a fost purtată de regina Elisabeta a II-a în portretul realizat de Cecil Beaton, lansat pentru a marca primul an de când Suverana a plecat la ceruri.

Scoasă din Rusia în urma asasinării țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, tiara are o istorie fascinantă, care ar putea la fel de bine să fie intriga unui roman. A aparținut mai degrabă glamuroasei Mari Ducese Vladimir, soția unchiului țarului, Marele Duce Vladimir Alexandrovici al Rusiei, care a trăit între 1854 și 1920. A fost ultima Romanov care a fugit din Rusia.

Cea mai grandioasă dintre marile ducese

Tiara a fost realizată pentru ducesă de către bijutierii de la curtea Bolin. Când țarul a fost forțat să abdice în favoarea noului guvern comunist al lui Lenin în 1917, Ducesa s-a ascuns cu fiii ei în Caucaz, sperând ca o lovitură de stat să îl ajute pe unul dintre ei să obțină controlul asupra ținutului.

Cum a ajuns tiara Vladimir în posesia reginei Elisabeta a II-a

Dar bijuteriile i-au luat-o înainte. Prietenul familiei, Albert Stopford, un comerciant britanic de antichități și artă specializat în Fabergé și Cartier,  a reușit să recupereze 224 de bijuterii din seiful ducesei din palat și le-a luat cu el în Anglia. Tiara se afla printre aceste bijuterii.

A fost cumpărată de regina Maria, bunica reginei Elisabeta a II-a

După decesul din 1920, piesele ducesei au fost vândute pentru a-i ajuta pe copiii ei, multe dintre membrii familiei regale europene achiziționând piese. Regina Maria, bunica reginei Elisabeta a II-a a achiziționat tiara Vladimir, în timp ce regina Maria, regina consort a României, a cumpărat o tiară în stil kokoshnik din safir de la Cartier, iar Nancy Leeds (mai târziu prințesa Christopher a Greciei), parura din rubin.

Tiarei i-au fost adăugate 15 smaralde

Tiara Vladimir fusese deteriorată în timpul transportului, așa că regina Maria a ales să fie reparată de Garrard, adăugând și 15 smaralde proprii. Plus un mecanism care să facă posibilă trecerea cu ușurință de la smaralde la perlele originale. Tiara Vladimir a fost în cele din urmă transmisă de Maria nepoatei sale, care a purtat-o frecvent.

În 2018, au existat unele speculații potrivit cărora ducesa de Sussex ar fi vrut să poarte tiara Vladimir, dar i s-a refuzat alegerea în favoarea nepoatei reginei, prințesa Eugenie. Care, de asemenea, urma să se căsătorească mai târziu în acel an. Cu toate acestea, când Eugenie a ales tiara Greville Emerald Kokoshnik, aceste zvonuri s-au dovedit a fi false.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre