Inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Turnul lui Hercule este cel mai vechi far funcțional din lume. Povestea e extrem interesantă.
Istoria Turnului lui Hercule
Până în prezent, nu există dovezi documentate cu privire la originile Farului lui Hercule. Cu toate acestea, se știe că a fost reconstruit de romani între secolele I și II d.Hr. pentru a ghida navele care navigau pe litoralul vestic al imperiului lor. Până în secolul al XX-lea, a fost cunoscut sub numele de Farum Brigantium, iar construcția sa este atribuită arhitectului portughez Gaius Sevius Lupus.
„Un far înalt care se afla în orașul Galicia, Brigantium
Prima mențiune despre Farul lui Hercule datează din anul 415 d.Hr., când scrierile din acea vreme se refereau la „un far înalt care se afla în orașul Galicia, Brigantium”. De asemenea, este menționat ca fiind „o parte a drumului spre Britannia”. Farul nu s-a mai folosit în Evul Mediu, dar a fost utilizat ulterior ca element de apărare.
Prima renovare a turnului datează din secolul al XVII-lea, când a fost construită o scară de lemn pentru a ajunge în vârf. Cu toate acestea, abia în timpul domniei lui Carol al III-lea a fost complet reconstruit, după planurile inginerului spaniol Eustaquio Giannini.
Farul are 230 de trepte
Specialiștii spun că Turnul lui Hercule este înfrățit cu Statuia Libertății din New York, SUA și cu Farul El Morro din Havana, Cuba, cel mai vechi de pe continentul american. Acesta are 230 de trepte, echivalentul a 2215 pași. Astăzi, locul unde se află farul este un muzeu în care vizitatorii pot admira operele mai multor artiști importanți, pe un fundal natural.
Turnul lui Hercule și legendele sale
Turnul lui Hercule este învăluit în legende. Una dintre povești susține că eroul mitic Hercule, care a ajuns aici cu o corabie, a îngropat aici capul unui uriaș pe care l-a învins în luptă.
Alți istorici cred că aici s-ar fi aflat legendarul Turn Breogan, asociat cu mitologia irlandeză.
Biletele de intrare pentru Turnul lui Hercule pot fi achiziționate de la Centrul de Vizitare și Informare sau online de pe site-ul oficial al farului. Taxa de intrare generală este de 3 euro, iar taxa redusă este de 1,50 euro, iar luni intrarea este gratuită.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook