Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea unui soldat care a rezistat doi ani în război și s-a întors călare acasă. Mâine va fi înmormântat

Povestea unui soldat care a rezistat doi ani în război și s-a întors călare acasă. Mâine va fi înmormântat
Cu 11 zile în urmă și-a sărbătorit cei 99 de ani. Le-a spus tuturor că lumea asta are nevoie de pace și dragoste. Acum, a plecat la ceruri.

La aniversarea celor 99 de ani și-a adunat forțele și le-a explicat tuturor cât de important este ca omenirea să trăiască în liniște și pace.

Povestea unui soldat care a rezistat doi ani în război și s-a întors călare acasă. Mâine va fi înmormântat

Gheorghe Moga, un veteran de război din Alba, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a plecat pe drumul fără întoarcere. Avea 99 de ani. Cu aproape două săptămâni în urmă, familia, alături de elevi militari, cadre militare active şi în rezervă şi oficialităţi locale l-au sărbătorit și a fost extrem de fericit. Era slăbit în urma unui atac vascular suferit în ianuarie, dar le-a explicat tuturor cât de importantă e pacea.

N-a făcut școală și multă vreme a suferit de foame

Gheorghe Moga a fost greu încercat de viață. A rămas orfan de mamă la doar 14 ani, iar cei doi frați au început să lucreze cu ziua prin sat. Mămăliga sau o bucată de pâine erau tot ce-și permiteau. Și-ar fi dorit mult să meargă la școală, dar n-a avut norocul ăsta. La 21 de ani a fost încorporat la cavalerie, la Alba Iulia și instruit la Sebeș ca cercetaş pentru frontul de Vest.

În linia întâi… A slujit țara cu mândrie și a fost lăsat la vatră în anul 1946. S-a întors din Cehoslovacia în Craiova, dar când a ajuns în țară rușii i-au luat calul. După ani de război, a fost trimis să taie lemne în pădure.

Fratele său a murit pe front

Tot pe front a luptat și fratele lui cel mare, dar a murit la Alba Iulia. Soția lui s-a chinuit mult să crească cei trei copii, fără a primi niciodată ajutor. În 194, Moga Gheorghe a simțit pentru prima dată în viață ce înseamnă să fii fericit. S-a îndrăgostit de o fată din sat și s-a căsătorit. Atunci și-a ridicat casa la care a visat toată viața, care nu mai era din paie și lut, ca locuința copilăriei. În urmă cu 22 de ani a rămas văduv. A suferit enorm, dar și-a continuat viața și și-a dorit mult să ajungă la 100 de ani.

 Va fi înmormântat cu onoruri militare

”Îşi dorea mult să ajungă la centenarul vieţii sale şi să fie aniversat, în curtea casei sale, de cei dragi şi de toţi cei care l-au căutat şi nu l-au uitat. Din păcate, în după amiaza zilei de 19 martie, inima eroului Gheorghe Moga a încetat să mai bată, sufletul său alăturându-se celorlaţi eroi din oastea cerească”, au afirmat reprezentanții Cercului Militar Alba Iulia. Veteranul de război va fi condus pe ultimul drum marţi, 22 martie 2022, la Sebeş și înmormântat cu onoruri militare.

Sursă foto: adevarul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre