Provenind din cuvântul grecesc theatron, care înseamnă „loc de vizionare”, teatrele în aer liber au găzduit mii de oameni în Antichitate pentru a viziona piese dramatice, a asculta concerte muzicale sau a râde la spectacole de comedie. Iară poveștile celor mai vechi teatre din lume.
Teatrul roman din Orange, Franța
Situat în Valea Rhône din Franța, Teatrul Roman din Orange este probabil unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume. Datând de la începutul secolului I d.Hr., teatrul a fost construit în timpul domniei împăratului Augustus, a cărui statuie este amplasată în fațada teatrului.
Încărcat cu secole de istorie, teatrul a fost jefuit în secolul al V-lea î.Hr. și a servit, de asemenea, drept refugiu în timpul războaielor religioase care au avut loc aproximativ o mie de ani mai târziu.
„Cel mai frumos zi din regatul meu”
Dispunând de locuri pentru 10.000 de spectatori, situl din patrimoniul mondial UNESCO a fost construit în partea laterală a unui deal.
Piesa de rezistență a teatrului este zidul său înalt de 121 de picioare, lăudat cândva de regele Ludovic al XIV-lea drept „cel mai frumos zid din regatul meu”. Astăzi, teatrul încă găzduiește spectacole în fața unor mulțimi de spectatori, multe evenimente fiind gratuite pentru public.
Teatrul roman din Merida
Construit în anul 15 î.Hr., Teatrul Roman din Mérida a fost situat în capitala provinciei romane Lusitania, în Spania de astăzi. Deși ideea de teatru nu era populară la momentul construirii sale, clasa conducătoare a crezut că orașul avea nevoie de un teatru pe măsura prestigiului său. Astfel, Agrippa, ginerele împăratului, a ordonat construirea unuia.
Scena este decorată cu statui ale zeilor și împăraților
Arena înconjurătoare are o capacitate de 6.000 de spectatori, în timp ce scena este decorată cu statui ale zeilor și împăraților, inclusiv soția împăratului, Livia, îmbrăcată ca zeița Ceres. Astăzi, teatrul găzduiește anual Festival de Mérida, cel mai vechi festival de teatru clasic din Spania.
Cu zidurile sale antice și scaunele în aer liber încă intacte, Mérida primește actori talentați din toate colțurile lumii pentru a juca pe una dintre cele mai vechi scene din lume.
Teatrul grecesc din Taormina
Sculptat în partea laterală a Muntelui Tauro în secolul al III-lea î.Hr., Teatrul Grecesc de pe scena din Taormina este astăzi puțin mai mult decât ruine. Cu toate acestea, locația sa spectaculoasă de pe coasta siciliană merită să fie vizitată.
Teatrul a găzduit cândva musicaluri și spectacole din Grecia antică și a necesitat excavarea a 100.000 de metri cubi de piatră dintr-un munte din apropiere pentru a fi construit. În timpul ocupației romane, au fost adăugate mai multe coloane, iar teatrul a fost transformat într-o arenă pentru gladiatori, cu spațiu pentru 5.400 de spectatori care să urmărească scenele dramatice.
Cândva preferată de politicienii romani, Taormina continuă să prospere ca o destinație populară pentru turiști. La mii de ani după ce a fost construit, teatrul, care a supraviețuit cutremurelor, războaielor și eroziunii, continuă să găzduiască concerte și spectacole sezoniere.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Gata cu vremea caldă! Prognoza, schimbată radical. Ce vine peste România
- Războiul dintre Prodanca și Reghe, faza pe jigniri. Ce au mai făcut
- Cele mai bune fructe pentru diabet care nu cresc glicemia
- Îmbunătățiri notabile în comportamentul lui Nicolae Ciucă. Dan Andronic: „Mi s-a părut mult mai bine pregătit”
- Regina teatrului românesc a părăsit această lume, lăsând un gol imens. Dan Negru: Era plină de viață
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Casa Poporului, la un pas să fie demolată. Ce risca visul faraonic al lui Ceaușescu
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
- Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 4-10 noiembrie 2024?
- Inundații Valencia. Imagini dezastruoase și pierderi umane semnificative. Zeci de români dați ...