Simona Ionescu / Redactor Șef

Două teatre, spectacole de excepție. Se recită Nichita Stănescu și se cântă

Două teatre, spectacole de excepție. Se recită Nichita Stănescu și se cântă
Nichita Stănescu rămâne unul dintre cei mai importanți poeți români. Puțină lume știe că a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură, în 1979. Dar ceea ce lumea află e că iubea limba română, pe care o numea „dumnezeiesc de frumoasă”.

Cu o opera remarcabilă de care continua să se bucure generație după generație, Nichita Stănescu e recitat pe scenele teatrelor. Săptămâna aceasta, două teatre pun în scenă spectacole de excepție dedicate marelui poet Nichita Stănescu.

Miercuri, 13 decembrie, se împlinesc 40 de ani de când poetul, ales membru post-mortem al Academiei Române, a încetat din viață.

De la ora 19.00, suntem invitați în Sala Atelier a Teatrului Național din București (TNB) la un recital excepțional de muzică și poezie, în care cele 11 elegii ale marelui poet Nichita Stănescu, capodopere ale poeziei românești, sunt puse în valoare, pe scenă, de personalitatea inconfundabilă a artistului Sergiu Cioiu. Despre marele artist Sergiu Cioiu, chiar Nichita Stănescu spunea că „devine el însuşi un spectacol. Bucuria interpretării lui ne deschide pleoapa cu un răsărit de stea” (La o adică, 1982).

Spectacole de excepție dedicat marelui poet Nichita Stănescu, la TNB

„Un spectacol care îi va bucura pe iubitorii lui Nichita, și, deopotrivă, pe tinerii care au, acum, șansa să îl cunoască. Muzica spectacolului este interpretată live de violonistul și muzicianul Sabin Penea, în armonie cu spiritul lui Nichita și inspirația lui Sergiu Cioiu”, transmit organizatorii spectacolului „Recitându-l pe Nichita Stănescu. Cele 11 elegii”. Nichita ne invită să ne redescoperim prin cele 11 elegii. „Poezia poetului stârneşte poezia intimă a fiecăruia. Un poet este cu atât mai măreţ cu cât cei care-l citesc nu pe el îl descoperă, ci pe ei înşişi”, scria acesta în Autoportret (1982).

Sergiu Cioiu și Sabin Penea dau viață, pe scena TNB, celor 11 elegii ale lui Nichita Stănescu

Florian Lungu, critic și jurnalist radio, dezvăluie că „Sergiu Cioiu s-a impus în anii ’60-’70 ai veacului trecut în elita promotorilor români ai muzicii pop de calitate cu un preponderent substrat poetic. Solist angajat în perioada 1964-1967 al Teatrului de Revistă Constantin Tănase din București; prezent în august 1965 pe scena celebrului Teatru Olympia din Paris, selectat fiind de nimeni altul decât Bruno Coquatrix şi comparat cu Yves Montand;

în continuare, îmbrăţişând o activitate freelancer, revelat pe prestigioase podiumuri din România, Franţa, URSS, Polonia, Belgia, Olanda, Israel; devenit, între anii 1972 şi 1975, actor al Teatrului de Operetă Ion Dacian din Bucureşti; apoi, profesor de actorie în perioada 1975-1982, iată principalele repere ale unei cariere care l-a consacrat pe Sergiu Cioiu drept artist-intelectual de seamă, atribuindu-i o îndrituită notorietate”.

Muzica spectacolului va fi performată de violonistul Sabin Penea. Născut în Tulcea, a absolvit Universitatea Națională de Muzică, apoi a studiat la Graz, Austria, cu violonista Silvia Marcovici, și în Freiburg im Breisgau, Germania, sub îndrumarea violonistului Sebastian Hamann, unde a obținut și al doilea titlu de master în muzică.

Este câștigătorul premiului întâi la competiția Kreutzer de la Liege, Belgia, al premiului special al juriului la competiția Marie Cantagrill de la Saint-Girons, Franța, al medaliei de argint și al premiului special Dvořák la Plovdiv International Chamber Music Competition, Bulgaria. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de Bilete a TNB și online pe www.tnb.ro.

Stand up poetry la Timișoara

O zi mai devreme, Nichita Stănescu este celebrat și pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.  Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu marți, 12 decembrie 2023, de la ora 19:00, la Studio „Uțu Strugari”, în spectacolul „O literă în oglindă” de Doru Iosif.

Pe scena TNTm este programat un alt spectacol dedicat lui Nichita Stănescu, în interpretarea actorului Doru Iosif (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Pentru o seară, actorul Doru Iosif, el însuși poet și muzician, își va ghida publicul într-o incursiune tandră, luminoasă prin universul poetic al lui Nichita Stănescu, cu dimensiunea înțelegerii intime pe care o are față de teatru, față de poezie și față de muzică.

Actorul Teatrului Național va fi însoțit în această rememorare lirică de muzicianul Marius Iacovania, care va acompania lumea lui Nichita cu sonoritatea plină de farmec a chitarei sale. Biletele pot fi achiziționate online la Agenția de bilete „Mărășești” a Teatrului Național din Timișoara sau online pe www.tntm.ro.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre