După ce mare parte din viață maestrul Mihai Mălaimare și-a asumat creșterea și integrarea acestui gen de spectacol ca actor, ca regizor și ca manager, adevăruri interesante pe care nimeni nu le-a știut ies la iveală odată cu lansarea ultimei sale cărți, Teatrul Național – așa cum l-am iubit, apărută la Editura RAO.
View this post on Instagram
Luna aceasta, maestrul și-a lansat volumul în foaierul Sălii 2 a Teatrului Național din Timișoara. A vorbit cum nimeni altul nu o face, despre „rostirea” de pe scena instituției fanion a scenei românești, a făcut pantomimă, a mărturisit.
Un elev și un student de nota 10
Probabil că aproape nimeni nu a știut, în afara câtorva apropiați și poate a câtorva colegi și a unui zidar care s-au aflat în preajmă la producerea evenimentului, că există o legătură indisolubilă între maestrul Mihai Mălaimare și construcția Teatrului Național din București (TNB), locul unde, decenii, a jucat.
În vârstă de 73 de ani, fostul director al Teatrului Masca, a luat Bacalaureatul cu media 10 și a terminat facultatea de teatru tot cu media 10, șef de promoție. Botoșăneanul a ales la repartiție să fie actor la Teatrul Național din București. Era conștient că este bun și că doar acesta îi era locul. Poate că a deranjat pe mulți cu alegerea sa, însă nimeni nu a avut ce spune în fața merituosului student. Și-a început cariera de actor cu toată dedicația.
Mihai Mălaimare a construit singur un metru pătrat din zidul TNB
„Nu am băut și nu am fumat în viața mea. Nu mi-am pierdut vremea. Când nu jucam și nu repetam, stăteam la spectacole. Vedeam tot, vedeam toate repetițiile. (…) Am făcut trei ani figurație la TNB, dar după acești ani pe mine mă chema simplu: Mălaimare”, a povestit celebrul actor și regizor. El a amintit un moment aparte din istoria tinereții lui și a Teatrului Național București. În perioada în care tocmai se angajase, teatrul era încă în construcție.
Într-una din pauzele de repetiții, cel care îi ghida, dintr-un motiv pe care nu și-l mai amintește, i-a scos pe tinerii actori din sală și i-a dus să vadă cum se evoluează finalul șantierului. Au nimeri chiar în pauza de lucru a zidarilor. „Am un metru pătrat de zid din TNB construit de mine. Și am convingerea, metaforică, cum că dacă ar cădea o bombă, acel metru pătrat ar rămâne în picioare, pentru că este făcut cu toată dragostea unui tânăr”, a declarat maestrul Mihai Mălaimare la Timișoara.
El a povestit că nici nu își amintește cum i-a cerut zidarului mistria, cert este că, fără să mai fi făcut vreodată așa ceva, s-a pus să zidească. Și și-a zidit propriul metru pătrat de TNB. Se găsește în dreapta intrării în teatru, după cum ne-a mărturisit.
Sursa foto: Adrian Pîclișan, Constantin Duma, Florin Ghioca
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook