Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima melodie cu interpreți imaginari, care a spart topurile. Puțini îi cunosc istoria

Prima melodie cu interpreți imaginari, care a spart topurile. Puțini îi cunosc istoria
Prietenul și colaboratorul nostru, avocatul Mihai Valentin Neagu, fost ziarist la Evenimentul zilei în perioada lui Ion Cristoiu, a scris despre istoria unei melodii foarte cunoscute. Vă amintiți de „Sugar, sugar”?, piesă nelipsită din discotecile anilor 75-80?

Cei mai tineri, născuți după anii 90, poate că au ascultat „Sugar, Sugar”, însă cu siguranță nici părinții lor nu știu că este prima melodie cu interpreți imaginari, cu o istorie foarte interesantă.

Plictisit de politica dâmbovițeană, care ne ocupă  tot timpul, și luând un respiro de la munca avocățească, iată ce ne-a dezvăluit Mihai Valentin Neagu!

Prima melodie cu interpreți imaginari, care a spart topurile

„Este sâmbătă noaptea, așa că să mai ieșim din paradigma zilelor noastre. Să ne relaxăm…

Generația mea își amintește piesa „Sugar, Sugar”. Rămăsese în topuri la petreceri inclusiv în anii ”80. Puțin știu, însă, că piesa a apărut în 1969, cam la un an când m-am născut eu. Formația care a lansat-o se numea The Archies. Dar și mai puțin știu că The Archies nu au existat niciodată. A fost o ficțiune.

The Archies erau personaje dintr-o bandă desenată și au devenit celebri în urma difuzării unui show televizat de animatie cu același nume. Practic, un desen animat. Piesa „Sugar, Sugar” s-a lansat în acel desen animat, și a avut un succes global.

A fost prima piesă cu interpreți imaginari, non-reali, care a pătruns în Billboard Top 100 și a fost declarată Piesa Anului 1969, ocupând locul 1 pentru aproape un an. Discul single s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare.

A fost un succes de proporții într-o epocă în care inteligența artificială, sau ficțiunea, se credea că sunt doar teme de discuție despre false realități care nu vor avea niciodată o valoare în lumea contemporană. Și totuși…”, a scris Mihai Valentin Neagu.

Trupa care a refuzat să interpreteze piesa s-a răzgândit mai târziu

Producătorul  și  fondatorul benzilor de desene animate The Archies, Don Kirshner, a fost convins că piesa „Sugar, Sugarva fi un hit mai mare decât I’m A Believer. El a propus ca acesta să fie înregistrat de The Monkees, dar grupul a refuzat. Michael Nesmith, chitaristul trupei The Monkees, și-a convins colegii să „nu înregistreze rahatul ăsta”. Înfuriat de opoziția celor pe care îi considera creația sa personală, producătorul Don Kirshner a decis să formeze The Archies.

„Succesul The Archies s-a bazat exclusiv pe muzică. Nu exista niciun alt fapt care să-l susțină și nimeni atrăgător sau sexy. Piesa muzicală s-a vândut doar prin urechi”, a declarat presei Jeff Barry, mândru de fenomenul de care a fost responsabil. 
În 1969, s-au vândut 10 milioane de single-uri „Sugar, Sugar” în Statele Unite, melodia a detronat-o pe Honky Tonk Woman de la The Rolling Stones, aflată pe primul loc în topul Billboard din SUA, a petrecut opt săptămâni pe primul loc în Marea Britanie și a ocupat aceeași poziție în țări precum Spania și Franța, a consemnat presa.
Încurajați de succesul piesei, artiști reali și-au înregistrat propria versiune „Sugar, Sugar”. Printre ei, grupul spaniol Los Mismos, Bob Marley & The Wailers, trupa de tineret Magneto, ba chiar și The Monkees au venit să ceară să o interpreteze în concertele lor. Iar în ultimii ani au apărut remixuri The Archies – Sugar, Sugar.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri