Simona Ionescu / Redactor Șef

Principele Nicolae a fost victima Casei Regale. Așa i-a fost luat dreptul de moștenitor al tronului

Principele Nicolae a fost victima Casei Regale. Așa i-a fost luat dreptul de moștenitor al tronului
Nu a trăit ca un prinț în copilărie, nu trăiește ca un prinț nici acum. Statul român nu îi oferă niciun beneficiu. Principele Nicolae, nepotul regelui Mihai I al României, nu are drept de succesiune la tron însă ține vie flacăra monarhiei și memoria strămoșilor săi regali. Acesta e căsătorit și are doi copii legitimi, pe lțngă prima sa fiică, dar și o poveste de viață fantastică.

Invitat în emisiunea lui Mădălin Ionescu de la Metropola TV, Principele Nicolae a povestit cum a ajuns să fie victima Casei Regale. Bunicul, ultimul suveran al României, care l-a iubit și cu care a avut o relație foarte strânsă în copilărie, a fost cel care a semnat decretul prin care i s-a revocat titlul regal, dar și dreptul la succesiune.

El spune că nu a văzut documentul semnat. Și mai lasă de înțeles că pe acest subiect „mătușa și unchiul” ar trebui să ofere răspunsurile. Și, inclusiv despre comunicatul de presă transmis în numele lui și pe care nu l-a aprobat. Cu mătușa nu a mai vorbit prin viu grai de opt ani, de când s-au intersectat la „un parastas”.

Prințul chelner și vânzător în supermarket

În vârstă de 38 de ani, Principele Nicolae e fiul Principesei Elena, una din fiicele Regelui Mihai I. S-a născut în Elveția, tatăl său, pe care l-a pierdut de copil, fiind profesorul doctor Robin Medforth-Mills. Acolo a și trăit și a avut viața unui copil obișnuit. Nu era principe, era doar Nicolae. După terminarea liceului s-a angajat. A lucrat ca și chelner, dar și într-un supermarket. „A trebuit să câștig bani, la un moment dat, și atunci abia absolvisem liceul și am vrut să călătoresc, am vrut să fac lucruri cu viața mea, dar nu știam ce să fac cu viitorul meu.

La revenirea Regelui în țară, în 1992, acesta l-a arătat mulțimii pe nepotul lui Nicolae. Principele a rămas marcat de acel eveniment (Sursa foto: captură video YouTube)

A fost o perioadă de dezvoltare personală, de căutare. (…) Cred că orice tânăr adolescent trece prin această perioadă. Foarte mulți merg la facultate și poate constată că nu este facultatea potrivită. Eu am ales să călătoresc și să muncesc. Am vrut să văd lumea, am vrut să înțeleg ce înseamnă alte culturi, alți oameni, alte popoare, să văd ce mai este dincolo de Europa”, a spus Nicolae al României pentru „Mădălin Ionescu Show”. În aceeași perioadă, a plecat în lume și a ajuns până în Africa. Acolo a lucrat ca instructor de sporturi extreme. Era angajat ca ghid de rafting și leader team pe muntele Kenya.

A fost „Alteță” doar 5 ani. Încă nu a înțeles de la cine i se trage

A vizitat 53 de țări și a locuit în șase. A trăit liber, a iubit. A făcut un copil nelegitim care ar fi stat la baza excluderii din succesiunea la tron. Cu întâia fiică, ce e mai mare decât copiii legitimi, ține legătura.

La împlinirea vârstei de 25 de ani (1 aprilie 2010), Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală. A venit în România grație Principesei Margareta, care l-a susținut financiar și în timpul studiilor din Marea Britanie. Aici a învățat limba română și a început să participe la activități publice ale Familiei Regale. De asemenea, s-a implicat și în acțiuni caritabile, activitate pe care o continuă și azi. Doar cinci ani i s-a spus „alteță”.

„Comunicatul a fost dat în numele meu, fără acortul meu”

Printr-un document semnat de Regele Mihai I, bunicul său drag și iubit, la 1 august 2015 și intrat în vigoare de îndată, lui i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tronul României. Apoi a urmat un comunicat de presă în care principele căzut în dizgrație transmitea următoarele:

Principele Nicolae a avut o relație foarte apropiată cu bunicii săi (Sursa foto: captură YouTube)

„Poziția de principe al României și prezența în linia de succesiune la Coroana României, iimpun un mod de a-mi conduce viața pe care îl consider dificil să-l accept”. Principele Nicolae i-a spus lui Mădălin Ionescu că nu a semnat comunicatul respectiv trimis presei de Casa Regală. Adică de mătușa sa, Margareta. „Comunicatul a fost dat în numele meu, fără acortul meu. Cineva din familie a dat comunicatul”, a declarat Principele Nicolae.

„Mptușa mea și unchiul ar trebui să răspundă”

Și tot el a mai adus în discuție un aspect. „E un semn de întrebare dacă Regele Mihai chiora a semnat acel act. Bunicul meu probabil nu a semnat acest document – lucru spus și în procesul din Elveția”, a mai arătat acesta. A fost dat în judecată fiind acuzat că a încercat să intre fără drept în reședința Regelui. Principele Nicolae a câștigat procesul. Dar, de fapt, i s-a interzis accesul la bunici. A fost privat de a-i ține de mână pe patul de moarte, de orice comunicare cu ei. asta deși relațiile, încă în acel punct – 2015 – fuseseră foarte frumoase.

Mătușa Principelui Nicolae nu mai vorbește cu acesta de opt ani. Dar el nu a primit niciodată o explicație concretă despre asta

Să ne amintim că în 1992, când Regele Mihai I a revenit în România, a făcut-o de mână cu nepotul său, Principele Nicolae. L-a luat cu el în balcon, l-a arătat celor peste 1 milion de oameni adunați, i-a dat un steag tricolor să îl fluture. „De ce s-a dat comunicatul e o întrebare pentru mătușa mea și pentru unchiul meu”, a mai spus tânărul.

În presă s-a relatat despre cauzele căderii în dizgrație. Una ar fi fost fiica „din flori”, alta ar fi fost lansată de Marinela Rotaru, care ar fi spus că i s-a reproșat că a intrat în anturajul fostului președinte Traian Băsescu. „Întotdeauna am fost la unchiul și mătușa și am întrebat dacă fac bine ce fac, dacă pot să îmbunătățesc. Tot timpul am primit feedback pozitiv”, a mai adpugat Principele Nicolae.

Nu și-a mai vorbit cu mătușa Margareta de la un parastas, din 2015

„Eu sunt următoarea generație care a acceptat să continue o misiune începută de Carol I, indiferent de situație, indiferent de titlu, așa consider că este responsabilitatea mea să fac. Poporul trebuie să înțeleagă ce înseamnă monarhie, un rege și care este rolul lui. (…) Cred că trebuie să mai avem răbdare să vedem ce se va întâmpla în țările vecine. Clasa politică trebuie să ia o decizie concretă dacă va ține cu poporul. Dacă nu, poporul va zice: Stop, trebuie să schimbăm guvernarea. Trebuie să avem cu cine. Și avem.

Instituția funcționează. Familia mea muncește cu demnitate și mândrie pentru binele acestui popor, și nu numai în țară, dar și în străinătate. În acest context, încerc să fac și eu ce pot, în situația mea”, a mai spus Principele Nicolae. el a mai explicat și care este diferența dintre un rege și un președinte.

Prinicipele Nicolae e convins că bunicul său nu a semnat documentul dizgrației. Cert este că familia a intervenit astfel ca ei să nu se mai întâlnească (Sursa foto: captură YouTube)

„În primul rând, regele, cel ce poartă coroana trebuie să fie neutru. Ultima constituție a lăsat regele să fie un fel de arbitru. El putea însă alege prim ministrul țării sau, dacă acesta nu a făcut ce a promis sau a greșit, el a putut fi schimbat de rege. Dar atât. Un rege nu este implicat în politică, dar e în colaborare cu politica, ceea ce un lucru total diferit. Dar regele e deasupra a tot ce înseamnă politică și reprezintă țara mult peste posibilitățile unui politician.

Principele Nicolae a fost victima Casei Regale

Se declară, totuși, fără resentimente. „În primul rând familia trebuie să fie unită și trebuie să respectăm ierarhia în familia și dorința regelui”, susține Principele Nicolae. Și totuși, cu mătușa sa nu a mai vorbit de 8 ani. „Am avut corespondență prin e-mail în octombrie – noiembrie 2015. Față în față a fost puțin înainte să plec din țară, în august 2015. Ne-am intersectat la un parastas”, a mai declarat acesta. E și acum uimit de modul în care, brusc, a devenit indezirabil.

Nici acum nu știe cu certitudine dacă era indezirabil pentru întreaga familie sau doar pentru unii membri ai ei, cu interese. Nu știe nici dacă bunicul său drag, care îl ținea de mână când ea mic, chiar a semnat acel document. „Cu ce am greșit? Nu am omorât pe nimeni. E important pentru Casa Regală să fie o instituție unită. Chiar dacă nu suntem cei mai buni prieteni în privat, în fața oamenilor trebuie să fim uniți, un exemplu. Familia regală a fost întotdeauna un exemplu de urmat, de solidaritate și demnitate”.

Sursa foto: Instagram, capturi YouTube

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre