Simona Ionescu / Redactor Șef

Principesa Ileana a României, un destin marcat de drame. Povestea fascinantă a fiicei favorite a Reginei Maria

Principesa Ileana a României, un destin marcat de drame. Povestea fascinantă a fiicei favorite a Reginei Maria
Principesa Ileana a României, de o frumusețe rară în epocă, a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria. Favorită a mamei sale, care a numit-o copilul cu ochi albaștri, Ileana a avut o viață plină de drame.

Alteţa Sa Regală Principesa Ileana a României s-a născut în Palatul Cotroceni, la 23 decembrie 1908. S-a căsătorit, la 26 iulie 1931, cu Arhiducele Anton al Austriei (de care a divorţat în 1954), cu care a avut şase copii, relatează casamajestatiisale.ro. Și-a pierdut una dintre fiice într-un groaznic accident de avion, a fost nevoită să triască în exil, iar în ultima parte a vieţii s-a călugărit, sub numele de Maica Alexandra. Principesa Ileana a fondat prima mănăstire ortodoxă de limba engleză din Statele Unite ale Americii. A murit la 21 ianuarie 1991, la Youngstown, în Statele Unite.

Despre primii ai din viața copilului cu ochi albaștri, așa cum a numit-o mama sa,  aflăm din scrierile Reginei Maria că „era cuminte şi se născuse cu legea binelui într-însa. Pe Ileana n-aveai nevoie s-o înveţi ce e bine şi ce e rău. Dar cu toate acestea, nu era încrezută; era un copil vesel, fericit, plin de viaţă şi de vioiciune.

Regina Maria și principesa Ileana

A primit drept moștenire castelul Bran

Principesa Ileana a copilărit, ca şi fraţii şi surorile ei, la Sinaia şi la Bucureşti. Mama şi fiica au petrecut clipe de pace în reședința de la Balcic şi la Castelul Bran, pe care Regina Maria i-l va şi lăsa moştenire Principesei Ileana. Tot pe urmele mamei sale avea să calce Ileana prin scrierile ei, dar şi prin opera de caritate, înfiinţând, la Bran, Spitalul „Inima Reginei“ (dedicat memoriei Reginei Maria) şi lucrând ca infirmieră, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. A condus Cercetăşia feminină şi Asociaţia Femeilor Creştine YMCA din România, scrie casamajestatiisale.ro.

Era pasionată de yachting

De-a lungul vieții s-a remarcat prin putere și curaj, fiind mereu alături de cei aflaţi în dificultate. A studiat la Colegiul din Heathfield-Ascot (Marea Britanie) şi a fost o fire sportivă. Era pasionată de yachting (avea chiar brevet de căpitan de cursă lungă și a studiat pictura cu Jean Al. Steriadi şi sculptura cu Ion Jalea. S-a căsătorit, la 26 iulie 1931, cu Arhiducele Anton al Austriei (1901 – 1987), descendentul ilustrei dinastii a Habsburgilor, născut la Viena, la 20 martie 1901, un pasionat aviator (de aceea, darul de nuntă din partea Regelui Carol al II-lea a fost un avion de agrement). Nunta a avut loc la Sinaia, în prezenţa multor membri ai dinastiilor europene.

A trăit din 1947 în exil

Principesa Ileana a locuit în Austria, la Mödling și Castelul Sonnberg, şi în România, până în 1947, iar apoi în exil, în Argentina (unde a înfiinţat Căminul „Regina Maria“, pentru refugiaţii politici români) şi în Statele Unite ale Americii. Emoţionantă este evocarea de către Principesa Ileana, în cartea Trăiesc din nou, a momentului în care a părăsit ţara şi a felului în care a fost copleşită de dovezile de iubire şi devotament pe care oamenii obişnuiţi le-au dăruit prinţesei ce le stătuse alături.

Și-a pierdut una dintre fiice

Principesa Ileana şi Arhiducele Anton, care au avut şase copii, au divorțat în 1954. Ea s-a căsătorit la Newton, Massachusetts, în Statele Unite, cu doctorul Ştefan Issărescu.

În anii ’50 a străbătut America, ţinând conferinţe despre România şi despre drama ei sub comunism. Cea mai mare supărare, care i-a marcat viața, s-a petrecut la 11 ianuarie 1959.

Atunci a pierdut-o pe fiica sa, Minola, care murea în Brazilia, împreună cu soţul ei, într-un accident de avion.

S-a călugărit și a fondat prima mănăstire ortodoxă din SUA

După divorţul de cel de-al doilea soţ, în 1965, Principesa Ileana s-a călugărit, în Franţa, sub numele de Maica Alexandra şi a fondat, în 1967, prima mânăstire ortodoxă de limba engleză din Statele Unite ale Americii, în Pennsylvania, la Ellwood City — Mănăstirea cu hramul Schimbarea la Faţă, a cărei stareţă a fost. Principesa Ileana a scris mai multe cărţi şi a fost, de asemenea, prezentă în presă, cu articole pe subiecte religioase sau în care îşi evoca ţara.

S-a întors în România o singură dată

În România a revenit o singură dată, în septembrie 1990. Puternica ei convingere a fost că esenţial pentru România ieşită din deceniile de comunism era să îşi recupereze istoria. Şi românii începeau să o facă: la Bran, Maica Alexandra a fost întâmpinată cu căldură de 2.000 de oameni. Maica Alexandra, Principesa Ileana a României, moare, înconjurată de familie, la 21 ianuarie 1991, la Youngstown — Ohio, la vârsta de 82 de ani. A fost înmormântată, conform dorinţei, în grădina mănăstirii pe care a ctitorit-o, în Ellwood City. A luat cu ea în mormânt o cutie cu un pumn de pământ românesc.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre