Simona Ionescu / Redactor Șef

Safirul reginei Maria, pe locul trei în topul celor mai uluitoare safire ale lumii

Safirul reginei Maria, pe locul trei în topul celor mai uluitoare safire ale lumii
În ceea ce privește bijuteriile reginei Maria a României, fără îndoială că dintre ele rămân preferate un safir a cărui frumusețe nu poate fi descrisă în cuvinte, dar și un colier Cartier.

De la haine și accesorii până la bijuterii, toate au purtat amprenta originală a stilului discret și rafinat al reginei Maria.

Safirul reginei Maria, pe locul trei în topul celor mai uluitoare safire ale lumii

Safirul provine din Sri Lanka și a rămas faimos în primul rând prin dimensiunile sale. Și asta pentru că este mai mare decât un ou de găină. Celebrul safir are 478 de karate și se știe că a fost prelucrat de Cartier în anii 1912-1913 într-o montură din diamante și platină cu motive florale.

Safirul reginei Maria se numără, potrivit specialiștilor, pe locul trei în topul celor mai uluitoare safire ale lumii. Este depășit doar de Star of India de 563 de karate și de cel denumit Nașul lui Petru cel Mare, care are 547 de karate și a fost dăruit de Petru cel Mare lui Augustus Cel Puternic în anul 1698.

Regina Maria a purtat colierul Cartier la încoronarea de la Alba Iulia

De-a lungul vremii, designul impresionantei bijuterii a fost schimbat de mai multe ori, iar în anul 1919 safirul a fost cel mai valoros exponat Cartier la Expoziția de toamnă de la San Sebastian. Deși a fost dorit de reprezentanții Casei Regale spaniole, acesta nu a putut fi achiziționat, datorită prețului exorbitant.

Doi ani mai târziu însă, superbul safir a fost cumpărat de regele Ferdinand pentru aleasa inimii sale, Maria. Tot atunci, Ferdinand a devenit și posesorul colierului cu diamante Cartier. Regina Maria a purtat colierul cu superbul diamant la încoronarea de la Alba Iulia și ulterior la festivitățile încoronării organizate la București.

Portretul Reginei Maria pictat de Philip de Laszlo la Londra, în 1924, tablou expus în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

Regele Ferdinand l-a cumpărat contra sumei de 1,375 milioane de franci, plătiți în patru rate, până în anul 1924.

La 7 septembrie 1921, Maria nota în jurnal: ,,Ne-am dus mai întâi la Cartier’s să luăm superbul colier cu safire şi diamante pe care Nando mi l-a cumpărat ca să facă set cu diadema mea.

Este o bijuterie unică, superbă şi femeia din mine se bucură, căci bijuteriile au avut întotdeauna o semnificaţie specială în familia noastră – o moştenire rusească!”.

,,Moştenirea rusească” o reprezintă o diademă cu safire şi diamante pe care regina Maria a cumpărat-o de la o prințesă din familia Romanov.

Celebrul colier a fost lăsat moștenire Regelui Mihai

Colierul cu safirul a fost văzut la nunta regelui Mihai cu prințesa Ana.

Potrivit peles.ro, prin testamentul din 29 iunie 1933, redactat la Balcic, Regina Maria oferea Principelui moştenitor al Coroanei, Regelui Mihai I, după dispariţia sa, celebra bijuterie de la Cartier: „Las iubitului meu nepot Mihai, Voievod de Alba Iulia, diamantul cel mare ce mi-a fost dăruit de Regele Ferdinand”.

Safirul a fost vândut de Regele Mihai, după abdicare, bijutierului newyorkez Harry Winston, pentru o sumă confidențială, și reapare abia în anul 2003. Atunci, la o licitaţie a Casei Christie’s din Geneva, este cumpărat la fabulosul preţ de 1,5 milioane de dolari de către un client anonim, scria în 2016 observatorulph.ro.

În 2014, cu ocazia unei ample expoziţii dedicată celor mai valoroase realizări ale celebrului magazin de bijuterii Cartier, printre piesele rarisime expuse de casa de bijuterii s-a numărat și celebrul safir al Reginei Maria.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre