Potrivit informațiilor oferite de History.com, pumnalul de fier a fost găsit lângă mumia faraonului egiptean antic Tutankhamon, cunoscut și ca Regele Tut. Împreună cu un alt pumnal din aur, acesta era realizat dintr-un meteorit și a fost așezat cu grijă în mormânt pentru a fi folosit de tânărul faraon în viața de apoi. Arma a fost îngropată împreună cu el în jurul anului 1350 î.Hr.
„Fierul din cer”
Data este semnificativă, a explicat History.com, deoarece epoca din jurul anului 1350 î.Hr. a fost apogeul Epocii Bronzului. Tehnologia egipteană și est-mediteraneeană din acea vreme era capabilă să producă obiecte metalice fine din bronz (un aliaj de cupru și staniu) sau aur.
Dar capacitatea de a produce artefacte de înaltă calitate din fier topit nu a apărut până la cel puțin 1200 î.Hr., la mai mult de un secol după Tutankhamon. Cu toate astea, egiptenii antici știau să confecționeze obiecte fine, cum ar fi pumnalul din meteorit al regelui Tut, din fier care exista deja într-o formă de înaltă puritate.
Și ei știau că fierul de această calitate cădea din cer. Scrierea hieroglifică egipteană avea chiar un simbol special care însemna „fier din cer”, a relatat revista Discover.
Mesajul divin
Iar un studiu a dezvăluit că metalul din artefactul găsit în mormântul faranului includea „material venit din spațiu”. După ce specialiștii au făcut analize cu raze X, au fost identificate asemănări cu 76 de mostre de meteoriți.
„Conținutul ridicat de nichel al taisului, împreună cu cea mai mică cantitate de cobalt, sugerează cu tărie o origine pură din spațiu”, au arătat studiile.
„Problema lucrărilor de fier este că are nevoie de o temperatură foarte ridicată pentru a o topi. De aceea, primii fierari nu ar fi putut construi unelte cu tehnologia vremii”, a mărturisit și Daniela Comelli, profesorul responsabil cu analizele. Omul de știință a menționat că arma faraonului „a fost percepută ca un mesaj divin”.
Pumnalul lui Tutankhamon este expus la Muzeul Egiptean din Cairo și este pus într-o carcasă din aur împodobită cu motive florale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
- Se schimbă harta României. UDMR a anunțat deja
- Avertizare pentru cetățenii români. MAE: „Evitați toate deplasările neesențiale”
- 500 de lei cadou de sărbători. Cine sunt românii care au primit bani în plus pe card
- Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Statui antice „cu adevărat extraordinare”, găsite într-un izvor „vindecător” în Italia
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
- Beneficiile consumului de quinoa și rețete delicioase
- Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați