Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum arăta cea mai terifiantă pușcărie din lume. Al Capone a stat aici, din toate drepturile omului i-au fost acordate doar patru

Cum arăta cea mai terifiantă pușcărie din lume. Al Capone a stat aici, din toate drepturile omului i-au fost acordate doar patru
Cea mai cunoscută pușcărie din lume și-a pus amprenta pe imaginarul colectiv. Aproape că nu există film realizat după deschiderea acesteia, acum aproape 100 de ani, care să nu prezinte interiorul unui penitenciar după modelul acesteia.

Penitenciarul Alcatraz a fost construit pe insula omonimă ce se găsește în centrul Golfului San Francisco din California, SUA. Inițial, pe insulă a fost construită fortăreața, Fort Alcatraz, iar ulterior, vestita închisoare Alcatraz, azi atracție turistică. Insula este din gresie, având lungimea de 500 m, o înălțime de 41 m, respectiv o suprafață de 85.000 mp.

Insula Alcatraz, care 29 de ani a găzduit penitenciarul de maximă securitate, este acum obiectiv turistic (Sursa foto: Instagram)

Impunătoarea pușcărie Alcatraz a devenit notorie în toată lumea datorită condițiilor severe de detenție și unei faime că de aici nimeni nu reușea să evadeze. Din cauza apei reci și a curenților puternici din golf, cărora nimeni nu le supraviețuia, „Stânca”, cum era ea supranumită, a devenit ideală din punct de vedere al securității.

Al Capone a fost unul dintre deținuții – vedetă de la Alcatraz

Încercări de evadare au fost, destule, iar uneltele și urmele celor care încercau să își afle libertatea se pot vedea în fotografii de epocă. În 29 de ani au existat 36 de încercări de evadare, însă niciuna reușită. Conform statisticilor oficiale, niciun deținut nu a reușit să scape cu viață după ce a evadat. Cei care au încercat să evadeze au murit fie împușcați de paznici, fie înecați în apa rece a Golfului San Francisco.

Pușcăria Alcatraz a fost condusă de Biroul închisorilor din 1934 până în 1963. În data de 11 august 1934, faimoasa închisoare federală americană și-a deschis porțile pentru a încarcera primii deținuți. Aici erau aduși cei mai periculoși criminali condamnați de statul american. Au fost în detenție gangsteri renumiți precum: Al Capone (1934 – 1939), Robert Franklin Stroud (1942 – 1959), George „Machine Gun” Kelly (1934 – 1951) sau Alvin „Creepy” Karpis (1936 – 1962).

Celebrul Al Capone a fost unul din deținuții – vedetă încarcerați la Alcatraz

Prima dată au fost aduși 53 de deținuți din Atlanta. Cu o capacitate de 302 celule, Alcatraz a găzduit în cei 29 de ani de funcționare un număr de 1.576 de  deținuți, în ciuda protestelor și demonstrațiilor pentru drepturile omului, care au avut loc în ultima perioadă din existența penitenciarului de maximă securitate.

4 mp de deținut și 4 drepturi civile recunoscute

Pe insulă, alături de deținuți, locuia personalul civil cu familiile, în jur de 300 de persoane, inclusiv zeci de copii. Cât privește deținuții, din fotografii deducem că aceștia aveau prea puțin parte de activități similare cu cele din zilele noastre. Doar unii puteau munci în atelierele de croitorie, la bucătăria închisorii ori în alte domenii.

Fiecare deținut avea propria celulă, cu o suprafață de 1,5 m x 2,7 m, cu lavoar, toaletă și pat. Conform datelor existente, știm că deținuții petreceau în respectivele celule înghesuite între 18 și 23 de ore pe zi. Existau și excepții: aceia care dovedeau o purtare excepțională și primeau, prin urmare, drept să iasă și să muncească în atelierele penitenciarului.

Cei mai norocoși erau condamnații lăsați să îngrijească grădinile de la Alcatraz. Într-o zonă a penitenciarului erau amenajate straturi de legume și zarzavaturi, dar și zone pline de flori care arătau de-a dreptul reconfortant. Pentru un timp scurt, unii dintre deținuți, în funcție de buna lor purtare, primeau dreptul de a ieși în curtea betonată și mărginită de garduri înalte de sârmă, electrificate. La ocazii speciale, deținuții aveau voie să susțină mici concerte.

De ce au fost montate dușuri cu apă caldă. Nicio închisoare nu avea

Deținuții luau masa la cantină, iar aici, așa cum se vede din imaginile disponibile pe National Park Service, în fiecare zi meniul era afișat. Existau deschideri, prevăzute cu rezervoare de gaze lacrimogene, care puteau fi folosite în caz de nevoie, de exemplu atunci când izbucneau scandaluri sau bătăi.

Închisoarea Alcatraz a fost cea mai sigură din lume. Au existat 36 de tentative de evadare în 29 de ani, nic iun deținut nu a supraviețuit (Sursa foto: Instagram)

Remarcabil la această închisoare este că Alcatraz a fost singura din SUA dotată cu dușuri cu apă caldă. Trebuie înțeles însă că administratorii ei nu s-au gândit la bunăstarea criminalilor încarcerați, ci au luat decizia având în vedere o strategie de a limita șansele de reușită în cazul evadărilor. Un deținut care ar fi reușit să scape dincolo de zidurile ultra securizate, ar fi avut de înotat, mult, până la țărm, în apă foarte rece. Dușurile calde le bloca practic șansa de a se antrena și de a-și căli  corpurile, astfel că nimeni nu a avut nicio șansă de supraviețuire în  apa rece din golf.

Insula Alcatraz, cucerită de amerindieni

Conform regulamentului de funcționare, la Alcatraz, prizonierii aveau patru drepturi: la mâncare, îmbrăcăminte, adăpost și îngrijire medicală. Orice alt privilegiu trebuia câștigat prin bună purtare, în principiu: de exemplu muncă fizică, corespondența cu familia, vizite ale rudelor, accesul la biblioteca penitenciarului, activități precum pictatul sau sculptura.

Atunci când conducerea închisorii considera că un prizonier nu mai reprezintă o amenințare, acesta era trimis în altă închisoare federală pentru a termina restul pedepsei, eliberând locul pentru un altul considerat prea periculos să fie încarcerat într-un loc de detenție obișnuit.

După închiderea penitenciarului, timp de doi ani, între 1963 și 1971, insula Alcatraz a fost ocupată de un grup de amerindieni (Sursa foto: Instagram)

Penitenciarul Alcatraz a fost închis în data de 21 martie 1963 de către președintele Robert F. Kennedy, acesta invocând costurile ridicate pentru transportul proviziilor pe insulă. La scurt timp, un grup de amerindieni a revendicat insula, și au ținut-o cucerită timp de doi ani.  Abia în 1971 amerindienii au fost evacuați de către autorități. În prezent, insula este obiectiv turistic, fiind deschisă vizitatorilor.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre