Simona Ionescu / Redactor Șef

Putea fi cel mai mare jaf din istorie. Au săpat un tunel de 600 de metri în pământ

Putea fi cel mai mare jaf din istorie. Au săpat un tunel de 600 de metri în pământ
Presa din întreaga lume scria despre cel mai mare jaf din istorie. O bancă centrală, din Brazilia, a fost golită de 318 milioane de dolari. Însă, hoții erau supravegheați deja, suspectați că au furat și din zeci de case.

Voiau să fie bogați. Timp de patru luni au săpat un tunel lung de 600 de metri prin pământ, de la o casă, la depozitul de bani din Banca Centrală, din Fortaleza, Brazilia. Au săpat în ture, au cheltuit bani mulți pentru unelte, dar erau supravegheați și au fost prinși.

Putea fi cel mai mare jaf din istorie

Jaful secolului a fost un eșec. În 2017, un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de circa 600 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza. După ce au terminat tunelul, au intrat în depozitul cu bani într-un weekend. Au extras de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 318 de milioane de dolari. Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii. Acțiunea lor a rămas nedescoperită până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca. Autoritățile au recuperat, în final, doar o parte din întreaga sumă.

Poliția braziliană trebuia să găsească toți autorii furtului de 1 miliard de reali (318 milioane dolari, 270 milioane euro). Le-a luat ceva timp să găsească cum au operat hoții. Au descoperit un enorm tunel secret. O echipă de 16 potențiali tâlhari de bănci a săpat un tunel lung de aproape 600 de metri (2000 de picioare), care mergea de la o casă închiriată din apropiere, la o sucursală din Sao Paulo a Banco do Brazil, deținută de guvern.

În 2017, un grup de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de circa 600 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza

Banda de hoți era supravegheată

Departamentul de Siguranță Publică din Sao Paulo a declarat că banda a fost supravegheată cu trei luni înainte de descoperirea jafului și tunelului.

Banda ar fi cheltuit aproximativ 1,27 milioane de dolari construind tunelul, costul fiind împărțit între participanții săi.

Lucrările la tunel au început cu patru luni înainte de intrarea propriuzisă în bancă, iar proiectul a fost impresionant. Poliția susține că liderul bandei este o femeie în vârstă de 35 de ani implicată într-o tentativă de tâlhărie a unei dube de securitate în Paraguay. Instanța a decis ca grupul să fie ținut în arest preventiv. Grupul a săpat tunelul cu mâna, încărcând solul în saci și transportându-l în tunel până la o scurgere subterană de apă pluvială, a raportat El Globo.

Pentru a intra în tunel, membrii bandelor au coborât o scară de doi metri dintr-una dintre camerele din casa închiriată. Tunelul avea o înălțime de aproximativ 1,5 metri și era întărit cu grinzi de fier și lemn și era chiar conectat cu lumini. Pereții erau căptușiți cu pungi de gunoi din plastic pentru a reduce praful, a raportat cotidianul național.

Casa ar fi fost plină cu alimente, apă, îmbrăcăminte specială și unelte pentru săpat. Poliția a cercetat dacă banda a avut asistența unui inginer la construirea tunelului.

În cele din urmă, cei 16 suspecți au fost arestați într-un depozit, în suburbiile nordice ale orașului. Acolo, banda a depozitat instrumente pentru a săpa tunelul și șine pentru a scoate banii.

În total, polițiștii spun că 20 de membri ai bandei au investit 200.000 de reali brazilieni (64.000 de dolari) fiecare. Sursa: theguardian.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre