Povestea româncei care a dat cel mai tare jaf din Marea Britanie. Ar putea ajunge subiect de film

Povestea româncei care a dat cel mai tare jaf din Marea Britanie. Ar putea ajunge subiect de film
Un tribunal din Londra a condamnat-o, miercuri la cinci ani şi jumătate de închisoare pe o româncă ce a furat diamante de o valoare halucinantă.

Povestea româncei care a dat cel mai tare jaf din Marea Britanie merită un scenariu de Hollywood. Are 60 de ani, trăiește în Franța. Și-a făcut un plan amănunțit, iar la finalul acestuia a furat diamante în valoare de 4,2 milioane de lire sterline din magazinul de bijuterii de lux Boodles, informează AFP.

„Credem că este vorba despre furtul individual cu cea mai mare valoare care a fost comis vreodată în ţară”, a declarat în timpul procesului procurorul Oliver Mosley. Acesta a mai spus că furtul a fost „o conspiraţie cu cel mai ridicat grad de sofisticare”.

Povestea româncei care a dat cel mai tare jaf din Marea Britanie

Lulu Lakatos a pretins în 2016 că era o expertă în pietre preţioase. Și-a spus „Anna”. S-a dus la celebrul magazin de diamante și a spus că era mandatată de clienţi ruşi pentru a evalua şapte diamante, conservate până la transferul lor într-o geantă cu lacăt, depozitată în seiful magazinului londonez Boodles. A fost dusă în seif chiar de proprietarul magazinului. Apoi acestuia i-a sunat telefonul. Un potențial cumpărător rus voia anumite relații.

Patronul Boodles, Nicholas Wainwright, a plecat pentru scurt timp să vorbească la telefon.  În acel moment românca „Anna”, care trăia în oraşul Saint-Brieuc din vestul Franţei, a schimbat diamantele cu pietricele obişnuite. În încăpere mai era o martoră, dar aceasta nu a sesizat nimic, mișcarea româncei a durat o fracțiune de secundă.  Totuși, în ciuda acestei iuţeli de mână extraordinare, mișcarea a fost captată de camerele de supraveghere.

Percheziţionată înainte de a părăsi magazinul în urma suspiciunilor ridicate de acea martoră, niciun diamant nu a fost găsit asupra femeii. Ulterior, diamantele, aparent ascunse într-un compartiment secret al poşetei sale, au fost predate apoi unei femei necunoscute. În mai puțin de trei ore de la jaf, Lulu era deja în Franța.

Condamnată și pentru alte furturi

În final, ancheta a dus tot la ea. Adusă în fața instanței, s-a dovedit că românca Lulu Lakatos, fusese condamnată deja de trei ori în Franţa pentru furt. Ea a negat că ar fi autoarea furtului din Londra, acuzând-o pe sora ei defunctă, Liliana Lakatos, care a murit la 49 de ani.

Liliana fusese dată în urmărire pentru un complot similar în Elveţia. Lulu susține că aceasta i-ar fi  mărturisit că i-a furat paşaportul pentru a ajunge în Londra în ziua comiterii infracțiunii. Câteva luni mai târziu, a murit într-un accident de automobil în România, în octombrie 2019. Această versiune asupra faptelor nu a convins tribunalul londonez, care a găsit-o aproape în unanimitate pe Lulu Lakatos vinovată de asociere infracţională, miercuri, după deliberări care au durat peste nouă ore.

„Este vorba despre un delict foarte sofisticat şi îndrăzneţ prin prisma planificării, riscurilor şi recompensei, un delict în care aţi jucat un rol integral”, a declarat judecătoarea Emma Goodall, care a condamnat-o pe Lulu Lakatos la cinci ani şi jumătate de închisoare.

Doi complici ai ei, Christophe Stankovic şi Mickael Jovanovic, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare, respectiv la opt luni de închisoare după ce şi-au recunoscut vinovăţia în instanţă. Chiar și așa, până acum diamantele furate de Lulu Lakatos nu au fost găsite.

Sursa foto: Metropolitan Police/PA

Mihaela Rădulescu mai vrea operații estetice. Ce schimbări se anunță

Recomandarile noastre