Simona Ionescu / Redactor Șef

Furtul de organe, devoalat din greșeală la moartea unui înalt demnitar chinez – Cazul care a șocat întreaga planetă

Furtul de organe, devoalat din greșeală la moartea unui înalt demnitar chinez – Cazul care a șocat întreaga planetă
Moartea unui fost ministru adjunct al Culturii din China a scos în evidență un adevăr cutremurător. Dintr-o eroare pentru care, probabil, vor exista consecințe, recoltarea forţată de organe, de la oameni sănătoși, a fost devoalată. S-a afirmat cu subiect și predicat cum demnitarul a fost unul dintre beneficiarii controversatei practici de care statul chinez e acuzat de decenii.

Cu „mintea sa ascuţită şi vocea sa puternică”, „vioiul” Gao Zhanxiang, fost ministru al Culturii, nu semăna „deloc cu un pacient” înainte de valul de COVID, a scris Zhu Yongxin, secretar general adjunct al celui de-al 12-lea Comitet Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), cel mai important organism consultativ politic al Partidului.

„Nu mi-am imaginat niciodată că ne va părăsi atât de curând”, a afirmat Zhu Yongxin, în mesajul de condoleanțe în care mai afirmă și că, în vârstă de 87 de ani, Gao Zhanxiang „a înlocuit multe organe în corpul său”, deoarece „a luptat cu tenacitate cu boala”, până la punctul în care fostul oficial a glumit odată că „multe componente nu mai sunt ale sale”.

Previzibil, textul, care a avut o viață scurtă pe reţeaua de socializare chineză Weibo, fiind  rapid șters, a provocat o mare agitaţie. Oamenii au capturat imagini cu textul care dovedea, negru pe alb transplantul ilicit de organe.

Funcționarii de rang înalt chinezi, privilegii controversate

Conform Epoch Times, este cunoscut faptul că funcţionarii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez se bucură de o serie de privilegii, de la tratament medical de top până la şcoli speciale pentru copiii lor. Iar mesajul de condoleanțe al secretarului general adjunct al CCPC arată că Gao ar fi avut acces la mai multe organe compatibile, ceea ce ridică noi întrebări într-o ţară deja cercetată pentru abuzurile regimului în materie de transplant de organe.

„Domnule ministru Gao, când eraţi în viaţă, aţi schimbat atât de multe organe, de unde au venit toate? Şi câţi alţi oficiali de rang înalt mai sunt care îşi pot schimba fără efort organele defecte? Aceste ‘părţi’ pe care le-a obţinut atât de uşor, cine şi cum le-ar fi pierdut?”, a comentat o persoană online, mai arată sursa citată.

Recoltarea forţată de organe, politică de stat și super afacere în China

China a înregistrat un boom în industria transplanturilor de organe în ultimele două decenii. Iar asta, în ciuda numărului scăzut de donatori voluntari. Regimul susține că, din 2015, se bazează exclusiv pe un sistem de donare voluntară de organe. Totodată, oficialii chinezi au  declarat că au încetat să mai folosească organe de la deţinuţii condamnaţi la moarte. Însă oricine analizează cifrele transplanturilor din această țară, vede că există o mare nepotrivire.

Un studiu din 2019 publicat în revista ştiinţifică BMC Medical Ethics a concluzionat că cifrele din seturile de date oficiale chinezeşti privind donarea de organe se conformează „aproape exact unei formule matematice”, un model care nu a fost observat în niciuna dintre celelalte 50 de ţări analizate – sugerând că cifrele sunt false.

O investigaţie a Tribunalului de la Londra din același an a constatat, de asemenea, că regimul dictatorial din China se face vinovat de uciderea prizonierilor de conştiinţă, în principal adepţi ai comunităţii Falun Gong, şi de vânzarea organelor acestora pentru profituri enorme la scară industrială – fără nicio dovadă care să arate că această practică a încetat, mai arată sursa citată. Falun Gong  este o practică tradiţională ce presupune executarea unor exerciţii cu mişcări lente, denumite „qigong”, şi respectarea în viaţa de zi cu zi a unui cod moral care are la bază principiile universale Adevăr, Bunătate şi Toleranţă.

Oficialii chinezi au acces la transplanturi la cerere

„Având în vedere că sistemul de transplant din China se bazează pe recoltarea forţată de organe organizată de stat, nu este surprinzător dacă oficialii de partid au acces la transplanturi, la cerere, sau la mai multe transplanturi, la cerere”, a declarat Dr. Torsten Trey, membru fondator şi director executiv al grupului de etică medicală Doctori împotriva recoltării forţate de organe (Doctors Against Forced Organ Harvesting/DAFOH), într-un e-mail pentru The Epoch Times.

Dr. Torsten Trey mai spunea că nu îl surprinde să audă că oficialii partidului „primesc multiple transplanturi de organe esenţiale, precum inimă, ficat, rinichi sau, pe timpul pandemiei de COVID, chiar şi plămâni”. Asta pentru că pandemia a putut fi folosită excelent ca paravan al deceselor.

„Industria” transplanturilor de organe în China a crescut inclusiv în pandemie

De altfel, arată sursa citată, industria de transplant de organe din China a continuat să crească chiar şi pe timpul pandemiei. În 2021, ţara a efectuat cu 50% mai multe operaţii de transplant de plămâni decât în anul precedent. Tot în timpul pandemiei, spitalele chinezeşti au reuşit să menţină timpii de aşteptare extrem de scurţi pentru transplanturile de organe, ceea ce, din nou, indică existenţa unei vaste rezerve de organe alcătuită din prizonieri de conştiinţă care nu şi-au dat vreodată consimţământul privind donarea organelor lor.

„În scenariul cel mai rapid – o săptămână sau 10 zile; dacă este mai lent, ar putea fi nevoit să aştepte una sau două luni”, a declarat în aprilie 2020 o asistentă de la un spital din oraşul chinez Hangzhou anchetatorilor sub acoperire, atunci când a fost întrebată cât de repede ar putea găsi un organ compatibil. Convorbirea telefonică a fost raportată de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG), un grup cu sediul la New York care a urmărit practicile de recoltare forţată de organe din China.

Pe fondul îngrijorărilor internaţionale tot mai mari cu privire la acest abuz, țări precum Canada, Marea Britanie, Belgia, Israel, Italia şi Spania, au adoptat măsuri de limitare a turismului medical care vizează transplantul de organe.

Ofertă medicală VIP: „durată de viaţă de 150 de ani”

Longevitatea membrilor de rang înalt ai Partidului este de mult timp un subiect de curiozitate în China și în afara granițelor țării. S-a vorbit mereu de modul de viață sănătos al acestora.

Totuși, un anunţ de un minut din 2019 şi care a devenit viral pe reţeaua de socializare chineză WeChat sugerează o poveste cu adevărat sinistră. Publicat, se pare, de cel mai mare spital militar cu servicii medicale complete din China, Spitalul General al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, clipul se lăuda cu un sistem de sănătate de prim rang care putea prelungi durata de viaţă a liderilor chinezi de top.

„Un proiect de 150 de ani de viaţă pentru a combate moartea”, afirma reclama, care a fost retrasă după numai o zi de cenzori. „Restabilirea funcţiilor organelor” era menționată ca unul dintre cele şase puncte cheie ale programului. Spitalul, cunoscut ca fiind unitatea medicală la care apelează liderii Partidului, găzduieşte un important centru de transplant de ficat. Oficialii de nivel înalt se operează doar aici.

Surse foto: Epoch Times, Sohu.com, China Daily

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre