Noutăți în sănătate. Primele 10 ghiduri și protocoale pentru transplant, în România. Cum sunt aleși pacienții

Noutăți în sănătate. Primele 10 ghiduri și protocoale pentru transplant, în România. Cum sunt aleși pacienții
Premieră în România! Medici de top au realizat ghiduri şi protocoale pentru transplantul de organe şi ţesuturi, folosindu-se de ultimii 25 de ani de experiență în domeniu. Specialiștii au inclus și modalitățile prin care sunt aleși pacienții beneficiari de transplanturi.

După o analiză amănunțită a tot ce e mai bun în practică, în legislaţia internă şi internaţională în domeniu, medicii români au realizat zece ghiduri cu tot atâtea protocoale, printr-un proiect cu fonduri europene coordonat de Ministerul Sănătăţii.
În cele 1.400 de pagini, medici care au salvat nenumărate vieţi descriu standardele de urmat de la primul până la ultimul pas pentru fiecare tip de transplant.

Prof. Mircea Enescu

„Cu adevărat acesta este unul de avangardă pentru că este specific, a preluat tot ce presupune cunoştinţe din orice publicaţie existentă până în clipa aceasta, dar, sigur, suprapusă pe experienţa noastră de 20 de ani”, spune . Prof. dr. Dan Mircea Enescu, expert în transplantul de piele.

Criteriile după care sunt aleși primitorii

În aceste ghiduri sunt indicate clar şi criteriile după care sunt aleşi cei care primesc şansa la viaţă. Pe listele de aşteptare pentru transplantul de organe şi ţesuturi sunt mii de pacienţi, dar donatori sunt doar câteva zeci într-un an.

Prof. Irinel Popescu

„Poate de aceea au apărut atâtea suspiciuni legate de modalităţile de prioritizare, pentru că nu este, în cazul ficatului cel puţin, o formulă simplă de a alege receptorul potrivit atunci când există un donator. Tocmai de aceea am căutat să tratăm cu maximum de profesionalism şi de onestitate şi să expunem criteriile după care se alege primitorul”, explică prof. dr. Irinel Popescu, expert în transplantul de ficat.

Dr. Radu Zamfir

Alegerea ţine cont de mulţi parametri medicali şi nu e deloc simplă, explică Radu Zamfir, şeful Agenţiei de Transplant: „Luarea acestor decizii se face în urma unor şedinţe de transplant, în care toţi specialiştii îşi spun punctul de vedere. Se alege cea mai bună pereche donator-receptor, obiectul e supravieţuirea cât mai lungă a receptorului.”

Trebuie să existe o listă la nivel național

În prezent, medicii de la fiecare centru de transplant aleg dintre pacienţii înscrişi pe lista regională, ceea ce înseamnă că un bolnav nu poate să apară pe listă la mai multe centre. „Discuţiile legate de eligibilitatea pacienţilor pentru procedurile de transplant există. Trebuie să creăm acest registru naţional unic, ăsta e lucrul cel mai important, încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective. O listă la nivel naţional”, a specificat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În cadrul aceluiași proiect va fi elaborat şi un nou Cod al Transplantului. De asemenea, procedurile vor fi decontate la valoarea reală.