Cu ce se îmbătau chinezii acum 9000 de ani

Cu ce se îmbătau chinezii acum 9000 de ani
Oamenilor le-a plăcut dintotdeauna să consume alcool. Starea euforică dată de acesta i-a făcut să îl consume chiar în cantități uriașe, de-a lungul istoriei.

Oamenii de știință au descoperit cu ce se îmbătau chinezii acum 9000 de ani. Locuitorii din urmă cu aproximativ 9.000 de ani în sudul Chinei au învăţat să producă bere din plantele cultivate, arată descoperirile realizate în timpul unor excavaţii în situl Qiaotou din oraşul Yiwu. Acesta e  supranumit ‘„supermarketul lumii” și e situat în provincia Zhejiang din estul Chinei, relatează luni agenţia de presă Xinhua.

Cu ce se îmbătau chinezii acum 9000 de ani

Dovezi timpurii ale consumului de bere au fost descoperite într-o veche movilă din zona sitului. Acolo au fost identificate urme de amidon, fitolit şi ciuperci în vase de ceramică. Rămăşiţele,  care sugerează o abundenţă de mucegaiuri şi drojdii, s-au dovedit a fi apropiate de microorganismele utilizate în prezent la fabricarea vinului în Asia de Est şi Asia de Sud-Est.


Tehnicile străvechi sunt similare cu metodele tradiţionale de  preparare a vinului de orez în Yiwu. Este posibil ca oamenii din acea epocă să fi descoperit drojdiile în culturile mucegăite, a explicat Wang Jiajing, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Populaţiile umane din acea perioadă fi putut să folosească vinul și berea în timpul ritualurilor, inclusiv la sacrificii şi înmormântări. Se crede că în urmă cu 9000 de ani, locuitorii din zonă abia începuseră să cultive orezul sălbatic, iar producţia de cereale era relativ redusă. Acest lucru făcea ca băuturile alcoolice să fie considerate un lux, cred cercetătorii.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista ştiinţifică PLOS ONE.

Sursa foto: journals.plos.org/plosone