Simona Ionescu / Redactor Șef

Relația dintre Regina Elisabeta și cel mai bătrân om din lume care s-a născut în anul în care s-a scufundat Titanicul

Relația dintre Regina Elisabeta și cel mai bătrân om din lume care s-a născut în anul în care s-a scufundat Titanicul
John Alfred Tinniswood, în vârstă de 111 ani, din Anglia, este acum cel mai bătrân om în viață din lume, după moartea lui Juan Vicente Pérez (Venezuela), în vârstă de 114 ani. De patru ori bunic și de trei ori străbunic, după ce a împlinit 100 de ani, a primit în fiecare an de ziua lui o felicitare de la regina Elisabeta. S-a născut în anul în care s-a scufundat Titanicul.

Născut la Liverpool la 26 august 1912, în același an în care s-a scufundat Titanicul, vârsta exactă a lui John este de 111 ani și 223 de zile, la 5 aprilie 2024. Acesta a fost favoritul reginei Elisabeta, care-i trimitea an de an câte o felicitare de ziua de naștere.

„Un mare vorbăreț”

John este străbunic și în prezent locuiește la un azil de bătrâni din Southport, unde personalul îl descrie ca fiind „un mare vorbăreț”.  După ce a confirmat că este cel mai bătrân bărbat în viață, Megan Bruce, arbitrul oficial al Guinness World Records, s-a deplasat la Southport pentru a-i înmâna lui John certificatul și pentru a afla mai multe despre viața sa îndelungată.

Își gestionează singur finanțele

În ciuda vârstei sale înaintate, John încă poate îndeplini majoritatea sarcinilor zilnice în mod independent. Acesta se ridică din pat fără ajutor, ascultă radioul pentru a fi la curent cu știrile și încă își gestionează singur finanțele. Potrivit lui John, secretul longevității sale este „norocul pur”. „Ori trăiești mult, ori trăiești puțin, și nu poți face mare lucru în această privință”, a mărturisit acesta.

„Mănânc ce mi se dă”

În afară de a mânca o porție de pește și cartofi prăjiți în fiecare vineri, John spune că nu urmează nicio dietă anume: „Mănânc ce mi se dă și la fel fac toți ceilalți. Nu am o dietă specială.” John nu fumează și bea rar alcool. Principalul său sfat pentru a rămâne sănătos este să practici moderația. „Dacă bei prea mult sau mănânci prea mult sau mergi prea mult pe jos; dacă faci prea mult din orice, vei avea de suferit în cele din urmă”, a mărturisit bărbatul.

Cel mai în vârstă veteran de sex masculin din lume care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial

Fan de-o viață al lui Liverpool FC, John s-a născut la doar 20 de ani după ce clubul a fost fondat în 1892. El a trăit toate cele opt victorii ale clubului său în Cupa Angliei și 17 din cele 19 titluri de campion. John a trăit, de asemenea, ambele războaie mondiale. Avea 27 de ani când a izbucnit cel De-al doilea război mondial și, în ciuda problemelor de vedere, și-a găsit un scop lucrând într-un rol administrativ pentru Army Pay Corps.

A fost contabil pentru Shell și BP

Cel mai bătrân om din lume își gestionează singur finanțele și este extrem de vorbăreț

Pe lângă contabilitate și audit, munca sa a implicat sarcini logistice, cum ar fi localizarea soldaților blocați și organizarea proviziilor de alimente. De aceea, John este cel mai în vârstă veteran de sex masculin din lume care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. După război, John a lucrat în contabilitate pentru Shell și BP până la pensionare, în 1972.

Și-a cunoscut soția la un bal din Liverpool

Când a fost întrebat cum s-a schimbat lumea din jurul său de-a lungul vieții, John a răspuns: „Lumea, în felul ei, este mereu în schimbare. Este un fel de experiență continuă. […] Devine puțin mai bună, dar încă nu atât de mult. Merge pe drumul cel bun”. John și-a întâlnit soția, Blodwen, la un bal din Liverpool. Una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale este nunta lor din 1942, cu un an înainte de nașterea fiicei lor, Susan. Cuplul s-a bucurat de 44 de ani împreună, înainte ca Blodwen să moară în 1986. John are acum patru nepoți și trei strănepoți.

A primit în fiecare an o felicitare de ziua sa de naștere de la regina Elisabeta

De la împlinirea vârstei de 100 de ani, în 2012, John a primit în fiecare an o felicitare de ziua sa de naștere de la regretata regină Elisabeta, care a fost cu aproape 14 ani mai tânără decât el. Bunicul are și un sfat important pentru tinerele generații. „Nu vă faceți griji. Întotdeauna faceți tot ce puteți, fie că învățați ceva, fie că învățați pe cineva. Dați tot ce aveți mai bun.

Altfel, nu merită să te deranjezi cu asta”, susține acesta. Cel mai bătrân om din toate timpurile a fost Jiroemon Kimura (1897-2013) din Japonia, care a trăit până la vârsta de 116 ani și 54 de zile. Cea mai bătrână femeie în viață din lume și cea mai bătrână persoană în viață în general este Maria Branyas Morera din Spania, care a împlinit recent 117 ani.

Sursă foto: www.guinnessworldrecords.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre