Simona Ionescu / Redactor Șef

Ruinele de sub ape. Orașe chinezești, scufundate de peste 1000 de ani

Ruinele de sub ape. Orașe chinezești, scufundate de peste 1000 de ani
Adânc, sub suprafața calmă a lacului Qiandao din provincia Zhejiang a Chinei se află ruinele misterioase a două orașe antice, datând din dinastiile Han și Tang.

Ruinele de sub ape. Lacul Qiandao, cunoscut și sub numele de Lacul cu Mii de Insule, este un corp întins de apă dulce, care acoperă 573 km pătrați.

Numele provine din faptul că există peste o mie de insule în lac. Lacul Qiandao a fost creat în 1959 când valea de la baza muntelui Wu Shi (Five Lion) a fost inundată pentru a crea rezervorul Xin’anjiang și stația hidroelectrică a râului Xin’an.

Peste 1.300 de sate au fost inundate

Ruinele de sub ape. Acesta a fost un proiect guvernamental masiv, prin care se crede că au fost forțați 290.000 de oameni să-și mute casele, deoarece peste 1.300 de sate și zeci de mii de acri de terenuri agricole au fost inundate și scufundate.

În plus, cu un impact direct asupra locuitorilor din zonă, două orașe antice, situate în vale, la poalele muntelui, au fost, de asemenea, scufundate în lac.

Se crede că orașul Shi Cheng (cunoscut și sub numele de Orașul Leului, numit pentru muntele Wu Shi) a fost construit în timpul dinastiei Tang în 621 d.Hr., fiind vechi de aproape 1.400 de ani. 

Pe baza evidențelor istoriei regiunii, se crede că este destul de mare, posibil cu o suprafață de peste cea a 60 de terenuri de fotbal și cu 265 de arcade în tot orașul.

Shi Cheng a fost, de asemenea, neobișnuit prin faptul că a fost construit cu 5 porți și turnuri ale orașului, spre deosebire de norma de 4. Se crede că cel de-al doilea oraș, He Cheng, datează chiar mai departe din timpul dinastiei Han Dong (25-200 AD).

Shi Cheng este în mare parte intact

Orașele au rămas netulburate la fundul lacului, până la recentele redescoperiri și explorări începute în 2001. Primii scafandri au descoperit că Shi Cheng este în mare parte intact, cu multe dintre structuri, sculpturi, lei păzitori și arcade încă păstrate. 

Au fost depuse eforturi pentru cartografierea și documentarea Shi Cheng de către scafandri și cercetători, precum și căutarea unor măsuri de protecție pentru a preveni deteriorarea acestuia. În ianuarie 2011, orașele au fost declarate monumente istorice aflate sub protecția provinciei Zhejiang.

Mihaela Rădulescu se întoarce la marea sa dragoste. O să o vedem curând în România

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre