Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a vândut podgoria lui Leonardo da Vinci. A scris în testament să fie fie împărțită între doi dintre servitorii săi

S-a vândut podgoria lui Leonardo da Vinci. A scris în testament să fie fie împărțită între doi dintre servitorii săi
La Vigna di Leonardo sau Podgoria lui Leonardo este ceea ce a mai rămas din podgoria din Milano deținută de celebrul Leonardo da Vinci. Ce scrie în testamentul pictorului.

Mai multe rânduri de viță de vie în grădina din spate a unui conac renascentist ar fi ceea ce a rămas din podgoria pe care Leonardo da Vinci a deținut-o cu multă vreme în urmă. Podgoria a fost vândută miliardarului francez Bernard Arnault, despre care se spune că este al doilea cel mai bogat om din lume.

Cine este noul cumpărător

Arnault este directorul general al LVMH, care deține mărci de lux, de la Louis Vuitton și Moët Hennessy (de unde și acronimul) la cele precum Sephora și DKNY. El a cumpărat Casa degli Atellani, două case alăturate din secolul al XV-lea în a căror grădină din spate se află podgoria, în decembrie anul trecut. La nouă luni de la vânzare, locul a fost închis pentru public, fără a se confirma dacă se va redeschide vreodată.

Care e povestea podgoriei lui Leonardo da Vinci

Casa, de fașt două case, datând din 1490,  a fost dăruită unei familii locale de către Ludovic „Il Moro” Sforza, conducătorul de atunci al orașului Milano, drept mulțumire pentru loialitatea lor. Sforza i-a dat apoi terenul din spatele caselor lui Leonardo da Vinci, după ce a fost mulțumit de lucrările pe care artistul le făcea, iar Sforza le comandase.

Istoria povestește că Leonardo a fost îndrăgostit de acest loc și se retrăgea în podgoria sa pentru a se relaxa după o zi grea de pictură. Din păcate însă, celebrul artist n-a putut să se bucure prea mult timp de podgorie. La doar un an, Milano a fost cucerită de francezi, care au confiscat rapid terenurile, inclusiv podgoria.

A cerut ca podgoria să fie împărțită între doi dintre servitorii lui, după moartea sa

Însă da Vinci nu și-a uitat podgoria niciodată și a scris despre acest loc în „Codex Atlanticus”, cerând să i se restituie în 1507. Leonardo da Vinci s-a stins în Franța în 1519 și a lăsat în testamentul său ca podgoria să fie împărțită între doi dintre servitorii săi.

A fost vândută podgoria lui Leonardo da Vinci. Foto: edition.cnn.com

Ambele părți ale podgoriei au fost transmise din generație în generație, fiind parțial cultivate de călugării locali, dar la un moment dat nu s-a mai știut nimic de ea.

Leonardo da Vinci a plantat struguri malvasia di candia aromatica

Potrivit informațiilor oferite de edition.cnn.com., podgoria a fost redescoperită în 1920, când arhitectul Luca Beltrami a răscolit documente istorice pentru a localiza poziția proprietății maestrului. Însă, la scurt timp după aceea, bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au acoperit ceea ce a mai rămas din teren.

Abia în 2007, o echipă de cercetători specialiști s-a întors la locul indicat de Beltrami, a săpat pentru a găsi rădăcini vechi de viță de vie și le-a testat genetic pentru a descoperi că da Vinci a plantat probabil în podgoria sa struguri malvasia di candia aromatica.

Podgoria produce câteva sticle cu vin pe an

Chiar dacă mult mai mică, podgoria a fost replantată, iar în 2018 a avut prima recoltă. Cele câteva sticle cu vin pe care le produce în fiecare an au fost scoase la licitație pentru o organizație caritabilă locală pentru copii.

Casa, care a fost renovată în anii 1920 și după cel de-al Doilea Război Mondial de Piero Portaluppi (familia a deținut clădirea), considerat cel mai mare arhitect milanez al vremii, a fost vizitată de turiștii din întreaga lume. Din păcate, în acest moment redeschiderea este pusă sub semnul întrebării, ultimele bilete pentru acest loc fiind vândute la 30 septembrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre