Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele Pompeiului, scoase la iveală după 2000 de ani. A fost găsită casa primului împărat

Secretele Pompeiului, scoase la iveală după 2000 de ani. A fost găsită casa primului împărat
Oamenii de știință au descoperit o vilă lângă Muntele Vezuviu, unde Augustus ar fi murit acum 2.000 de ani. Se crede că este casa primului împărat al Romei.

Casa primului împărat al Romei a fost distrusă de erupția vulcanică din anul 79 d.Hr., la aproximativ 65 de ani după moartea sa.

Rămășițele unei vile extravagante

Pompeiul a fost îngropat de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., care a ucis câteva mii de oameni. Încă din secolul al XVIII-lea, excavațiile au îndepărtat roca vulcanică pentru a descoperi secretele fostului oraș antic, aflat la sud de vulcan. Cu toate acestea, cercetătorii spun că o așezare mai puțin faimoasă aflată mai la nord, numită Somma Vesuviana, a fost, de asemenea, sufocată de cenușă și resturi în timpul evenimentului.

Ei au descoperit acolo rămășițele unei vile „extravagante”, despre care cred că este locul unde a murit primul împărat al Romei, Augustus, în anul 14 d.Hr. cu 65 de ani înainte de erupția catastrofală.  Vila conține piloni uriași și elaborați, vase antice cunoscute sub numele de amfore care probabil conțineau vin și chiar o statuie a lui Dionisos, zeul grec al fertilității.

Vila împăratului

Ghivecele îngropate sub cenușă și alte materiale piroclastice de la erupția din 79 d.Hr. a Muntelui Vezuviu oferă indicii cu privire la nivelul pagubelor provocate de vulcan în vilă

Un proiect de excavare a vilei din Somma Vesuviana este realizat de un grup de arheologi condus de cercetători de la Universitatea din Tokyo. Scrierile contemporane ale istoricilor romani Tacitus, Suetonius și Cassius Dio spun că Augustus a murit în anul 14 d.Hr. la vila familiei sale de lângă Nola, un oraș situat la nord de Somma Vesuviana.

Deși locația exactă a locului său de odihnă nu este cunoscută pentru a fi documentată, cercetătorii cred că această vilă ar putea fi casa împăratului. „Situl nostru este probabil singurul, sau unul dintre foarte puținele posibilități pe care le avem”, a declarat Mariko Muramatsu, arheolog la Universitatea din Tokyo, pentru Live Science.

Săpături în aceste locuri au fost efectuate din secolul al XVIII-lea

O statuie a zeului Dionysos este îndepărtată cu grijă și curățată de milenii de depozite vulcanice acumulate

În general, săpăturile siturilor îngropate de erupțiile Muntelui Vezuviu s-au concentrat pe Pompei, care se află la sud de vulcan. Între timp, Somma Vesuviana, la nord, nu a primit la fel de multă atenție. „Săpăturile din jurul Muntelui Vezuviu au fost efectuate încă din secolul al XVIII-lea.

Cele mai multe explorări legate de acest lucru se concentrează asupra regiunilor din sudul vulcanului, deoarece acolo a căzut cea mai mare parte a ejecțiilor și s-au produs pagube.”, a declarat Kohei Sugiyama, arheolog la Institutul pentru Studii Globale Avansate de la Universitatea din Tokyo.

„Aceste secțiuni nou descoperite sunt îngropate sub material vulcanic de la erupția din 79 d.Hr”

Anterior, se credea că zona Somma Vesuviana a fost îngropată doar în timpul unei erupții ulterioare, mai puțin celebre, a Muntelui Vezuviu, în anul 472 d.Hr., și nu în timpul erupției din anul 79 d.Hr. Cu toate acestea, Sugiyama și colegii săi susțin acum acest lucru, datorită rezultatelor analizei rocilor vulcanice care au îngropat vila, care datează din anul 79 d.Hr.

„Folosind datarea cu radiocarbon și cu ajutorul vulcanologilor pentru a efectua analize suplimentare, am determinat că aceste secțiuni nou descoperite sunt îngropate sub material vulcanic de la erupția din 79 d.Hr.”, a mărturisit Sugiyama.

Locul în care Augustus și-a petrecut ultimele clipe de viață

Casa, reconstruită 3D

Vila Somma Vesuviana se afla, de fapt, sub o clădire mai recentă, dar tot veche, construită probabil cândva în secolul al II-lea d.Hr. Cercetătorii cred că, după ce vila anterioară a fost distrusă în anul 79 d.Hr., această vilă mai târzie a fost construită deasupra ei, dar a fost probabil acoperită de erupția din secolul al V-lea.

Săpăturile ulterioare ar putea confirma dacă prima vilă este într-adevăr locul în care Augustus și-a petrecut ultimele clipe de viață. De asemenea, este posibil să fi fost locul în care a murit tatăl biologic al lui Augustus, Gaius Octavius, potrivit doctorului Andrew Sillett, profesor de limbi clasice la Universitatea din Oxford, care nu este implicat în proiect.

„Putem să ne încrucișăm degetele că eforturile Universității din Tokyo vor fi răsplătite cu dovezile care până acum au scăpat arheologilor – sugerând că aceasta a fost, de fapt, chiar vila în care împăratul Augustus (și înaintea lui, tatăl său) și-a dat ultima suflare”, a declarat Dr. Sillett.

„Am fondat Roma din lut, v-o las vouă din marmură”

Împăratul Augustus al Romei

Augustus a fost primul împărat roman și a condus transformarea de la republică la imperiu după ce unchiul său și tatăl său adoptiv Iulius Caesar a fost ucis. S-a născut în anul 63 î.Hr. cu numele Octavius și a fost adoptat de Cezar în anul 44 î.Hr. Cu toate acestea, înainte de a ajunge la putere, în 26 î.Hr., Senatul roman i-a dat numele de Augustus, care înseamnă cel înălțat, și a domnit timp de 40 de ani înainte de a muri în 14 d.Hr. la vârsta de 75 de ani.

Ultimele sale cuvinte au fost adresate supușilor săi: „Am fondat Roma din lut, v-o las vouă din marmură”, dar prietenilor care i-au fost alături în timpul ascensiunii sale la putere le-a adăugat: „Mi-am jucat bine rolul? Atunci aplaudați-mă la plecare”. Potrivit doctorului Sillett, cei mai mulți istorici cred că Augustus a murit din cauze naturale, deși omuciderea este, de asemenea, o posibilitate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre