China imperială are o istorie dinastică de câteva milenii în spate. Rând pe rând, dinastii celebre precum Ming, Qing, Yuan și Song și-au lăsat amprenta pe cultura și civilizația chineză. Astăzi, la peste o sută de ani de la ultima dinastie, precum și a construirii republicii chineze, cel mai important simbol al istoriei dinastice rămâne „Orașul interzis” din Beijing.
Construit între 1406 și 1420 la ordinul împăratului Yongle, fondatorul Ming, orașul a găzduit două dinastii: Ming și Qing. Complexul impresionant este format din aproape 1000 de palate și clădiri, care pe vremuri găzduiau întreaga curte regală, de la împărat și haremul său și până la curteni, generali de armată și familiile nobile din imperiu.
Poveștile cu fantome au alimentat faima orașului
Dincolo de măreția dinastiilor chineze, dar și de luxul caracteristic deja bine cunoscut, „Orașul interzis” a fost de-a lungul sutelor de ani martorul unor adevărate drame, de la conspirații politice și până la asasinări sângeroase. În acest context, nu este de mirare că azi se spune că orașul este bântuit de spiritele celor chinuiți.
De la femei în alb care bântuie, plângând, labirintul orașului și până la spiritele unor câini, faima orașului a fost de-a lungul vremii crescută datorită acestor povești care s-au transmis din moși strămoși și până azi. De altfel, chinezii a implantată în ADN credința în spirite, chiar Confucios lăsând câteva sfaturi în acest sens: „Respectă spiritele și zeii, dar ține-te departe de aceștia”, a spus celebrul filosof.
„Orașul interzis”, bântuit din ziua în care a fost inaugurat
Legenda spune că „Orașul Interzis” este blestemat și a fost așa încă din ziua în care a fost oficial deschis de către constructorul său, Împăratul Ming Yongle, în 1421. „Împăratul Malefic” a ucis peste 2800 de oameni din haremul său încercând să reprime un presupus scandal sexual în Ajunul Anului Nou, când au avut loc ceremoniile oficiale de deschidere.
La doar câțiva ani după acest incident îngrozitor, un incendiu a mistuit Orașul Interzis, distrugând peste 250 de clădiri și ucigând numeroase persoane. În ciuda faptului că locul era acoperit cu amulete norocoase, acestea nu au împiedicat distrugerea. Împăratul Yongle s-a cufundat în depresie, crezând că este o pedeapsă pentru acțiunile sale, și a murit în 1424. Se spune astăzi că spiritele celor decedați încă bântuie locul.
Accesul noaptea în locație, strict interzis
Nu se știe exact de ce mare parte a Orașului Interzis nu poate fi vizitat de către turiști, însă ceea ce putem spune cu siguranță este că nimeni nu are voie să intre noaptea sub nicio formă.
Autoritățile chineze închid întotdeauna porțile la ora 17:00 fix. Acea vreme este considerată de tradiția chinezească drept cea mai misterioasă, și multe fenomene înfricoșătoare ar apărea. Acest lucru stârnește cu siguranță curiozitatea și alimentează poveștile locului. Indiferent că este bântuit sau nu, un lucru este sigur, acela că Orașul merită vizitat, măcar pentru a admira clădirile arhitecturale care fac parte din istoria atât de bogată a acestui popor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook