Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele Statuii Libertății. Puțini au aflat despre așa ceva

Secretele Statuii Libertății. Puțini au aflat despre așa ceva
Monument simbol al SUA, inaugurată în anul 1886, Statuia Libertății ascunde și astăzi secrete pe care nici americanii u le știu.

Peste 4,5 milioane de oameni vizitează Statuia Libertății în fiecare an. Deschisă pentru public în 1886, acest monument ascunde multe secrete.

Cei mai mulți bani pentru construcția statuii au fost de la americani

Cel mai mare mit este acela că statuia a fost un cadou din partea guvernului francez pentru guvernul american. Statuia a fost creația sculptorului francez Frederic Auguste Bartholdi, care a vizitat Egiptul în tinerețe și a fost inspirat de statuile de acolo pentru a construi un colos, a mărturisit Elizabeth Mitchell, autoarea cărții Liberty’s Torch: The Great Adventure to Build the Statue of Liberty pentru site-ul www.travelandleisure.com.

Deși Franța a fost implicată, o mare parte din banii strânși pentru statuie au provenit de la publicul american, în mare parte datorită îndemnului editorului de ziare Joseph Pulitzer.

Statuia a fost la un pas să ajungă la Canalul Suez

Bartholdi era hotărât să construiască colosul său și inițial l-a propus guvernului egiptean pentru Canalul Suez, care se deschidea la acea vreme. Datorită implicării unor aboliționiști francezi precum Édouard de Laboulaye, care a ajutat, în cele din urmă, Franța să se implice în crearea statuii, inițial aceasta  a fost menită să celebreze sfârșitul sclaviei în America, reprezentat de lanțurile rupte de la picioarele ei.

Cele 40 de discuri goale de pe piedestal reprezintă un eșec al strângerii de fonduri de către statele americane

Bartholdi a avut enorm de multe probleme în a strânge banii suficienți pentru statuia sa și a trimis reprezentanți peste tot în America pentru a încerca să obțină sprijin fiscal la nivel de stat. El a lăsat 40 de medalioane goale pe soclul statuii unde statele (deși erau 38 de state la vremea respectivă) ar fi putea să-și graveze numele. Pentru că nici un stat nu a vrut, discurile au rămas goale.

Bartholdi și-a imaginat Liberty Island ca pe un adevărat palat al plăcerilor

„Bartholdi avea viziuni despre ce ar trebui să mai fie pe acea insulă… El a propus ca aceasta să fie transformată într-o insulă de plăcere, cu un cazinou, cu formații care să cânte și cu muzică”, a mai spus Mitchell. Ideea, spune ea, ar fi putut fi aceea de a crește popularitatea insulei ca destinație „pentru a obține mai multe concerte pentru realizarea de statui”. Se gândea la parcurile din Paris, unde există cozi lungi de statui.

Inițial s-a dorit ca Statuia Libertății să fie aurită

Bartholdi, care inițial a vrut ca statuia sa să fie complet aurită, și echipa sa nu au anticipat că minunata lor creație din cupru va deveni în cele din urmă verde. „Nu au luat în calcul faptul că va deveni verde odată cu patina. Singura predicție pe care am văzut-o a fost că va deveni de un roșu mai închis. (…) În anii 1920 a început să se înverzească cu adevărat. Lucrul ironic a fost că lucrările de construcție la Notre Dame se desfășurau cu aceiași oameni care lucrau la ea, chiar nu știu de ce nu au înțeles ce urma să se întâmple”, susține scriitoarea.

Secretele Statuii Libertății

La șase luni după ce a fost deschisă pentru public, Statuia Libertății a fost aproape uitată

Un jurnalist a vizitat Insula Libertății la șase luni de la marea inaugurare a statuii și a raportat că „era destul de abandonată”. „Asta arată cât de repede își pierd oamenii interesul. Bartholdi ar fi fost fericit și îndreptățit de faptul că acum locul este plin de oameni”, a relatat Mitchell.

Statuia nu poartă chipul mamei creatorului, dar seamănă destul de mult cu cel al fratelui său

Multe relatări reiterează ideea că statuia a fost modelată după propria mamă a lui Bartholdi. Dar sculptorul nu a confirmat niciodată acest lucru, iar Mitchell crede că este mai probabil ca aceasta să fi fost modelată după fratele său, care „aproape că a distrus familia pentru că i-a băgat în datorii îngrozitoare”.

După ce a văzut o fotografie a fratelui în cauză și a împărtășit-o cu alți experți în domeniul libertății, spune Mitchell, aceștia cred că este o asemănare destul de izbitoare. Având în vedere trecutul tulbure al fratelui, aceasta ar explica fruntea ciudat de încruntată a Statuii Libertății.

Persoana care a construit coroana a fost cea mai înaltă persoană din New York la acea vreme

Un alt lucru „spectaculos” este că cei care au construit-o urcau la cea mai mare înălțime din New York City la acea vreme. „Când te afli înăuntru și privești în sus în structură, privești de fapt în sus în primul efort artistics al lui Gustave Eiffel, spune Mitchell. Inginerul care a construit cadrul statuii fusese constructor de poduri înainte de acea dată și „a considerat statuia ca fiind un înveliș urât pe frumoasa sa invenție. La scurt timp după ce aceasta a fost terminată, a mers mai departe și a propus Turnul Eiffel”.

Femeile au mai așteptat încă 34 de ani până să aibă dreptul la vot

În mod ironic, statuia unei femei care ținea în sus o torță era exasperantă pentru multe femei. „Sufragistele” au protestat împotriva Statuii Libertății chiar în ziua inaugurării. „Încă luptau pentru dreptul la vot, dar exista această figură a unei femei care reprezenta libertatea în port”, susține scriitoarea. Femeile au trebuit să mai aștepte încă 34 de ani pentru a dobândi acest drept.

Sursă foto: www.travelandleisure.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre