Simona Ionescu / Redactor Șef

Statuia din Cișmigiu care ascunde o poveste dramatică. Sissi Stefanidi a sfârșit tragic, dar nu a fost uitată

Statuia din Cișmigiu care ascunde o poveste dramatică. Sissi Stefanidi a sfârșit tragic, dar nu a fost uitată
Pe aleile din Parcul Cișmigiu din Capitală, trecătorii admiră de aproape 100 de ani Izvorul „Sissi Stefanidi”. Puțini știu însă că monumentul superb are în spate o poveste tragică.

Cișmigiu este unul dintre cele mai iubite parcuri din București, căci, pe lângă aleile cu bănci și oaza de verdeață, trecătorii se pot bucura și de o serie de monumente fascinante, fiecare având istoria sa în spate. Pentru pasionații de povești, o statuie se remarcă între celelalte, căci ascunde  istorisirea tragică a celei în memoria căreia a fost ridicată, în urmă cu aproape 100 de ani. 

Așa cum spuneam, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Cișmigiu este Izvorul Sissi Stefanidi. Acesta a fost amplasat în Parcul Cișmigiu din Capitală în anul 1927 și reprezintă o sculptură realizată de Ion Dimitriu-Bârlad. 

Mama i-a făcut fiicei statuie în Cișmigiu 

Monumentul înfățișează o mamă îndurerată de moartea fiicei sale, care toarnă apă dintr-un ulcior. În partea de jos a statuii este săpată inscripția: „ISVORUL SISSI. ÎNCHINAT SCUMPEI MELE COPILE SISSI STEFANIDI”. 

Statuia a fost ridicată la cererea familiei Stefanidi, după moartea fiicei lor, Sissi, la vârsta de 21 de ani.

Statuia din Cișmigiu care ascunde o poveste tristă. Sissi Stefanidi a sfârșit tragic, dar nu a fost uitată
Monumentul „Izvorul Sissi Stefanidi” din PArcul Cișmigiu are o istorie tristă în spat
Foto: Facebook

După moartea prematură a tinerei, familia ei a donat un teren primăriei. Pe acel teren se află astăzi Parcul Cișmigiu, iar locul este marcat printr-o statuie realizată de sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad, cunoscută sub denumirea de „Izvorul Sissi Stefanidi”. 

Statuia  „Sissi Stefanidi” se află într-o zonă ușor accesibilă din parcul care este vizitat anual de numeroși turiști și bucureșteni.

Colecția muzicală impresionantă a tinerei, donată la Conservator 

Sissi Stefanidi, care a trăit între anii 1893-1914, făcea parte din familiile de seamă ale Bucureștiului. Foarte talentată și studioasă, cu o pasiune deosebită pentru muzică, ea a reușit să adune, în scurta sa viață, o colecție impresionantă de volume muzicale, peste 200 la număr, a căror valoare depășea suma de 700.000 lei (în banii de atunci).

Statuia din Cișmigiu care ascunde o poveste tristă. Sissi Stefanidi a sfârșit tragic, dar nu a fost uitată
Statuia a fost ridicată în memoria tinerei Sissi Stefanidi, care a murit la doar 21 de ani

După ce Sissi a murit, mama ei, Aretia Stefanidi, a donat Conservatorului colecția muzicală a fiicei sale.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre