Simona Ionescu / Redactor Șef

Cișmigiul, paradisul autentic al visătorilor. Istoria neștiută a celei mai vechi grădini publice din București

Cișmigiul, paradisul autentic al visătorilor. Istoria neștiută a celei mai vechi grădini publice din București
Într-un oraș în continuă expansiune, există un loc pe care nu te mai saturi să-l redescoperi zi de zi. Dacă pașii vă duc pe aleile vechiului Cișmigiu, veți auzi și acum celebrele valsuri vieneze sau acordurile tarafului lui Anton Pann. Care este istoria celebrului parc mai puțini știu.

În acest loc, bunicii și-au dat primul sărut și și-au promis că nu se vor despărți niciodată. Chiar dacă nu mai e la fel ca altădată, parcul Cișmigiu rămâne locul preferat al celor care vor să redescopere magia iubirii.

Cișmigiul, paradisul autentic al visătorilor. Istoria neștiută a celei mai vechi grădini publice din București

Potrivit istoriei, inginerul K. Râmniceanu a fost personajul care a făcut primele schițe a ceea ce urma să devină faimosul parc Cișmigiu. Ulterior, pe vremea domniei lui Gheorghe Bibescu, autoritățile l-au angajat pe celebrul arhitect peisagist vienez Carl Wilhelm Meyer.

Iar ceea ce a reușit acesta să facă i-a lăsat fără cuvinte chiar și pe marii peisagiști ai lumii.

 

Pentru că Meyer, cu talentul său cu adevărat ieșit din comun, a transformat o băltoacă într-un loc de agrement occidental. Cum? A consolidate malurile pentru ca oamenii să se poată plimba cu bărcile, a construit cinci poduri tocmai pentru a permite circulația bărcilor și a amenajat o insuliță unde ulterior a fost ridicat un restaurant (foto), care azi poartă numele Monte Carlo.

 

“Aici vine toată mâna și s-amestecă împreună eleganța, lux, mândrie, maniere și turnură”

Iată cum a descris în anul 1857 publicistul și memorialistul român N.T. Orășanu parcul Cișmigiu: “…aici fu o baltă mare, un loc umed, mociorlos, sălbatec din natură, necurat, nesănătos însă arta poate multe și ea făcu un paradise cum la mulți din ipokimeni nici că le trecea prin visu. Aici vine toată mâna și s-amestecă împreună eleganța, lux, mândrie, maniere și turnură, vorbe dulci și complimente sbor din fiecare gură… Câte un june c-o grizetă, prin tufișuri că se pierde… “.

Parcul a fost împădurit cu 30.000 de arbuști și plante exotice

Dar asta nu e tot. În parc au răsărit statui și bănci, dar și 30.000 de arbuști aduși din toată țara și specii de plante exotice. Inaugurarea a avut loc în anul 1854, iar lumea bună care i-a trecut pragul s-a bucurat și de primul bufet din grădina Cișmigiu, de unde nu au lipsit faimoasele dulciuri.

Aici a apărut și primul chioșc de ziare din București

În anul 1870 lângă Cișmigiu a apărut și primul chioșc de ziare din București, domnii bucurându-se că puteau bea o cafea, în același timp fiind la curent cu tot ce întâmpla în țară. El există și în ziua de azi, evident „adaptat” publicațiilor contemporane. Doar că nu mai are viață în el, adică vânzător și ziare.

Cât privește iluminarea parcului, la început au existat candele cu untdelemn așezate pe marginea lacului, care dădea un romantism cu totul aparte locului.

Iar mai târziu au apărut felinarele cu lampă. În decembrie 1882, bucureștenii au fost extrem de fericiți pentru că a fost amenajat un patinoar, iar înanul 1890 introdusă energia electrică.

Sursă foto: shtiu.ro, historia

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre