Simona Ionescu / Redactor Șef

Un britanic a cumpărat un tanc irakian unde era ascunsă o comoară. Cu ce s-a ales după ce a predat-o

Un britanic a cumpărat un tanc irakian unde era ascunsă o comoară. Cu ce s-a ales după ce a predat-o
Un britanic, colecționar de vehicule miliare, a găsit 2 milioane de lire sterline în lingouri de aur ascunse în interiorul unui tanc irakian pe care l-am cumpărat de pe eBay. Ce a primit după ce a predat comoară s-a aflat abia acum.

În 1990, Irakul a invadat Kuweitul și cantități mari de aur au fost jefuite de soldați. Într-un tanc irakian colecționarul de vehicule Nick Mead a găsit o adevărată comoară. Din păcate însă, nu a câștigat nimic după ce a predat-o autorităților. Povestea s-a întâmplat acum șase ani, iar bărbatul regretă decizia luată.

Nick Mead a descoperit cele cinci lingouri de aur ascunse în interiorul rezervorului diesel al fostului Type 69 al armatei irakiene în 2017.  Se crede că lingourile au fost jefuite de soldații irakieni în timpul invaziei Kuweitului din 1990, dar au fost uitate în interiorul bestiei blindate de 36,7 tone.

„Cu siguranță a fost furat din Kuweit”

„Regret că l-am predat. Ar fi trebuit să primesc cel puțin un comision de găsire pentru ea, dar nu am primit absolut nimic. Când am găsit lingourile de aur, nu știam ce să facem cu ele. Nu e ca și cum ai putea duce cinci lingouri de aur la casa de amanet. Așa că am sunat la poliție. Aurul are o amprentă digitală. Ei știu de unde a fost extras. Cu siguranță a fost furat din Kuweit. La vremea respectivă au existat toate aceste minunate teorii ale conspirației care susțineau că noi l-am păstrat. Dar, din păcate, nu am primit niciun ban pentru el”, susține Mead.

„Mi-aș fi luat cuțitul și aș fi tăiat o felie”

Bărbatul spune că nu este sigur ce s-a întâmplat cu aurul și crede că autoritățile încă încearcă să dea de urma proprietarilor lingourilor. „Am fost măcelar. Dacă aș fi știut că nu aș fi primit nimic pentru că l-am găsit, mi-aș fi luat cuțitul și aș fi tăiat o felie și aș fi dus-o la Cash Converters”, a glumit acesta.

Un britanic a găsit o comoară ascunsă într-un tanc irakian cumpărat de pe e-bay. Sursă foto: Daily mail

Colecționar serios, Mead a vrut să adauge tancul la flota sa de aproximativ 300 de vehicule militare depozitate la ferma sa, unde pasionații de motoare au ocazia să se plimbe cu unele dintre ele. Pentru a intra în posesia tancului, colecționarul a dat la schimb un camion al armatei și un tun autopropulsat Abbot pentru tanc, într-o afacere în valoare de aproximativ 30.000 de lire sterline, după ce a văzut anunțul pe eBay.

Vehiculul a fost restaurat de fostul proprietar, Joe Hewes, în vârstă de 23 de ani, care i-a înlocuit șenilele și i-a reparat motorul fără să descopere vreodată prada valoroasă din interior.

„Glumeam toți pe ce vom cheltui banii”

Mead a declarat că a găsit muniție de mitralieră în timp ce îl dezmembra și se temea că în interiorul rezervorului de combustibil ar fi putut fi depozitate și alte arme. Îngrijorați, Nick și mecanicul său, Todd Chamberlain, au filmat operațiunea pentru a dovedi de unde ar fi putut veni orice pușcă ascunsă, în cazul în care ar fi dat peste ea. Dar în schimb au scos lingourile de aur, care cântăreau cinci kilograme fiecare, în valoare estimată de două milioane de lire sterline.

„Sora mea voia un Land Rover, iar eu aș fi cumpărat un Rolls Royce Phantom”

„Știm că este cu siguranță un tanc irakian, iar teoria noastră este că aurul este din Kuweit, dar nu știm. Când l-am găsit, râdeam și glumeam cu toții și ne hotăram pe ce vom cheltui banii. Sora mea voia un Land Rover, iar eu aș fi cumpărat un Rolls Royce Phantom și aș fi tăiat partea din spate pentru a face un pick-up”, a mărturisit acesta la momentul respectiv pentru The Sun.

Istoria exactă a tancului este necunoscută, dar o inspecție a arătat că este o copie chinezească a modelului rusesc T-55 și a fost fabricat sub denumirea de Type 69. Mașinăria a fost construită la începutul anilor ’80 și are doar 1.507 kilometri parcurși.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre