Simona Ionescu / Redactor Șef

Templul divorțului, refugiul femeilor care fugeau de soți în perioada în care separarea era interzisă. Povestea este tulburătoare

Templul divorțului, refugiul femeilor care fugeau de soți în perioada în care separarea era interzisă. Povestea este tulburătoare
600 de ani, Matsugaoka Tōkei-ji, din orașul japonez Kamakura a fost locul în care femeile care aveau soți abuzivi își găseau liniștea.

Într-un moment în care femeile din Japonia erau obligate să suporte tratamentul greu al soților, un templu budist și-a deschis porțile și le-a oferit ajutorul de care aveau atât de multă nevoie.

Odată ce femeile ajungeau la templu și cereau ajutor, acestea munceau la templu timp de câțiva ani, apoi Tōkei-ji aranja ca bărbații să fie de acord cu divorțul. Acesta e motivul pentru care, de-a lungul timpului templul a primit mai mult porecle, de la Enkiri-dera („Templul ruperii relațiilor”) la Kakekomi-dera („Templul în care se fuge pentru refugiu”) sau „Templul Divorțului”.

Fondat în anul 1285

Mănăstirea a fost ridicată în anul 1285 de Horiuchi, soția lui Hōjō Tokimune, al optulea regent al shogunatului Kamakura, după moartea soțului ei. Potrivit Revistei Japoneze de Studii Orientale, Horiuchi a văzut lumina zilei în 1252 în clanul Adachi, aliat al lui Hōjō.

Fata a rămas orfană de tată la vârsta de doar un an și a fost crescută de fratele cel mare, Adachi Yasumori, care a devenit atât șef al clanului cât și tutore al ei. Horiuchi s-a căsătorit cu Tokimune la o vârstă foarte fragedă. Copila avea nouă ani, iar el zece ani.

Șapte ani mai târziu, el a devenit cel mai bogat om din țară, fiind regentul shōgunului. Cei doi au fost discipoli ai budismului Zen, de aceea după ce Tokimune s-a îmbolnăvit, în anul 1284, atât el cât și soția s-au retras la mănăstire. După ce Tokimune a murit, Horiuchi a decis ca în memoria lui să construiască un templu.

La început, Horiuchi nu a dorit ca mănăstirea să adăpostească femeile cu probleme în căsnicie, dar când a văzut cât de multă durere există la semenele sale, a făcut un gest extraordinar. I-a cerut fiului său, Sadatoki, să promulge o lege a templului la Tōkei-ji pentru a ajuta femeile vroiau să divorțeze și nu erau lăsate. Sadatoki a înaintat cererea împăratului, iar acesta a aprobat-o.

Mănăstire destinată exclusiv femeilor

Pentru început, femeile trebuiau să muncească la templu trei ani pentru a reuși să scape de povara căsniciei, apoi aceasta a fost redusă la doi ani. Se spune că mai mult de 2000 de divorțuri au fost acordate. În anul 1873 însă, a fost promulgată o altă lege, guvernul a început să aibă o politică antibudistă, iar templul a rămas doar o mănăstire exclusiv pentru femei.

Bărbații n-au pus piciorul în acest loc până în anul 1902, când postul de stareț a fost preluat de un bărbat. În anul 1923, ca urmare a Marelui Cutremur Kantō, din templul vechi n-a mai rămas decât clopotnița. Clădirea a fost reconstruită deceniul următor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre