Simona Ionescu / Redactor Șef

Trauma reginei Camilla pe care n-a știut-o nimeni. De ce nu vorbește niciodată despre bunicul ei

Trauma reginei Camilla pe care n-a știut-o nimeni. De ce nu vorbește niciodată despre bunicul ei
De mai bine de un deceniu, regina Camilla a militat împotriva violenței domestice și primul ei gest după ce a devenit regină a fost să convoace o conferință la Palatul Buckingham pentru a atrage atenția lumii asupra valului crescând de violență împotriva femeilor. Nimeni s-a gândit că are legătură directă cu bunicul ei...

Nimeni nu a bănuit până acum de ce e atât de înverșunată regina Camilla. S-a aflat însă că bunicul Majestății Sale și-a bătut soția până la inconștiență în timp ce aceasta era însărcinată cu tatăl Camillei. Este trauma reginei pe care nimeni nu i-o poate scoate din suflet.

Într-un discurs direct, Camilla a vorbit despre „pandemia globală de violență împotriva femeilor” și a descris durerea pe care a simțit-o la întâlnirea cu multe victime și cu familiile acestora. Sinceritatea și pasiunea ei au fost evidente. Cu toate acestea, nu a fost niciodată explicat pe deplin de ce Camilla s-a implicat atât de mult în această problemă.

Bătăuș de copii și afemeiat „în serie”

După cum arată documentele tulburătoare recuperate recent din dosarele din Arhivele Naționale de către The Mail on Sunday, bunicul patern al Camillei a fost un bătăuș de soții și un afemeiat „în serie”, care a distrus trei căsnicii. Pe 17 august 1916, când Edith era însărcinată în patru luni cu cel care avea să devină tatăl Camilei, soțul a atacat-o în apartamentul lor cu vedere la Battersea Park din sud-vestul Londrei.

Documentele oficiale de divorț (Edith a intentat proces de divorț în 1919) spun următoarele: „Philip Morton Shand și-a agresat violent soția, trăgând-o de brațe din pat într-o cameră de oaspeți în cămașă de noapte, lovindu-i pieptul, genunchii și capul, în urma căreia aceasta a leșinat. În acest moment era însărcinată și, având în vedere starea ei, a fost mutată, la sfatul medicului, de către tatăl în casa sa din Edwardes Place”.

Bunicul Camillei și cererea de divorț

Bunica Camillei s-a căsătorit cu un fost soldat din Primul Război Mondial

„Extrovertit, povestitor și excentric, i-a enervat pe mulți cu franchețea sa. ‘Nerăbdarea și intoleranța sa erau legendare. Și purta toate semnele intoleranței clasei de mijloc superioare, era rasist, sexist și antisemit, deși era foarte inteligent”, a scris un biograf despre fostul soț al bunicii Camillei.

Nu este surprinzător faptul că, după o asemenea brutalitate, căsătoria s-a încheiat, după doar câteva luni scurte. Bunicul Camilei, Philip Morton Shand, considerat un bătăuș de soții și un afemeiat, și-a atacat soția, pe Edith, bunica actualei reginei, când aceasta era însărcinată în patru luni.

Finalul poveștii a fost divorțul, iar Edith s-a recăsătorit cu fostul soldat din Primul Război Mondial, Charles Tippet. Philip Morton Shand a murit în 1960 la Lyon, în casa celei de-a treia soții, cu cea de-a patra soție lângă el.

Copilăria nefericită a tatălui Camillei

Din toată această poveste, cel mai mult a avut de suferit tatăl Camillei Bruce, care a avut o copilărie agitată și nefericită, locuind o parte din timp cu bunicii săi, iar alteori cu mama și tatăl său vitreg. De altfel, în memoriile sale, intitulate „Previous Engagements” (Angajamente anterioare), Bruce nu-și menționează mama și abia își recunoaște tatăl. Și asta pentru că în mintea sa, a crescut ca un orfan.

Bunicii au plătit pentru a merge la școala de rugby, despre care spunea că „nu-i plăcea deloc”. S-a înrolat în armată la vârsta de 18 ani, unde a găsit în sfârșit cadrul familial pe care și l-a dorit totdeauna. Ce părere are Camilla despre oaia neagră a familiei, doar cei mai apropiați știu. Un purtător de cuvânt al reginei Camilla a declarat că aceasta nu are niciun comentariu de făcut despre răposatul ei bunic.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre