Simona Ionescu / Redactor Șef

Vila din București unde se țineau întrunirile secrete care pregăteau Unirea Principatelor. Cuza a stat ascuns aici

Vila din București unde se țineau întrunirile secrete care pregăteau Unirea Principatelor. Cuza a stat ascuns aici
Vara pare că se ascunde în spatele pădurii ca o domnișoară sfioasă, dar cine intră prin frunzișul copacilor descoperă o minunăție. Este vila din București unde s-au ținut întrunirile secrete pentru pregătirea Unirii Principatelor.

Cu o istorie de peste 160 de ani, vila din Parcul Carol unde s-a pregătit în secret Unirea Principatelor face astăzi parte din ansamblul Observatorului Astronomic Bosianu, proprietatea a Academiei Române. Istoria casei e fantastică.

Aici a stat ascuns Cuza

În casa lui Constantin Bosianu, mare jurist și om politic al României, fost premier și fost președinte al Senatului, s-a adăpostit Alexandru Ioan Cuza înainte de a deveni domn și în Țara Românească. Bosianu a fost un mare susținător al lui Cuza și al Unirii Principatelor Române și l-a ținut pe viitorul domnitor în mare secret pentru a preîntâmpina vreun posibil atac la viața acestuia.

Cât timp Ioan Alexandru Cuza a stat în acest loc, arnăuții păzeau fiecare colțișor în parte, în jurul vilei cât și în turnul de observație. Se spune că au fost puse la ferestre și drugi de fier pentru ca nimeni să nu poată pătrundă. De altfel, Constantin Bosianu a ajutat mult la alegerea lui Cuza din poziția sa de membru în Adunarea Electivă a Munteniei.

O casă pe sufletul său

Constantin Bosianu a ales ca loc pentru a-și ridica o casă pe sufletul său pe dealul Filaretului, iar construcția neogotică a fost construită de celebrul arhitect Luigi-Ludovic Lipizer, același specialist care a ridicat și Casa Librecht-Filipescu.

Vila unde s-a decis soarta unirii. Sursă foto: bercenidepoveste.ro

Iar ce a realizat acest arhitect va rămâne în istorie. Au fost făcute camere octogonale, iar la uși, detalii în formă de Steaua lui David. Intrarea are o scară uriașă din piatră, cu o porțiune mai înaltă în treapta de jos. Ca să le fie de ajutor doamnelor care urcau în trăsuri.

Bibliotecă cu 11.000 de volume

Un alt detaliu important al vilei monument istoric este turnul cu creneluri. Pe toata durata guvernului Bosianu, în această vilă a fost reședința Consiliului de miniștri. Casa dispune de o bibliotecă uriașă, care deține în acest moment nu mai puțin de 11.000 de volume de astronomie. Și tot aici, în anul 1871, Bosianu a pus bazele celei mai vechi publicații juridice românești, revista legislativă românească „Dreptul”.

Terenul a fost cumpărat de Ion I. Câmpineanu

După ce Bosianu s-a stins, terenul pe care se afla vila a fost cumpărat de Ion I. Câmpineanu, fostul guvernator al BNR. Acesta i l-a dat apoi lui Ștefan Hepites, membru corespondent al Academiei Române, pentru a muta Institutul Meteorologic care funcționa atunci în Herăstrău. Vila a avut mari probleme după cutremurele din 1940 și 1977, dar a fost norocoasă, fiind restaurată de arhitectul Octav Dumitru în anul 1992.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre