Simona Ionescu / Redactor Șef

Izvorul Tămăduirii 2022. Ce nu aveți voie sub nici o formă să faceți în această zi

Izvorul Tămăduirii 2022. Ce nu aveți voie sub nici o formă să faceți în această zi
Potrivit tradiției creștine, în ziua de vineri din Săptămâna luminată se sărbătorește Izvorul Tămăduirii.

De Izvorul Tămăduirii preoții fac slujbă în biserică dar și sfințirea mică a apei.

Izvorul Tămăduirii 2022. Ce nu aveți voie sub nici o formă să faceți în această zi

Anul acesta, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022, momentul fiind închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea și amintește de o minune care a avut loc în apropierea Constantinopolului. Atunci, spune tradiția, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

În această zi sfântă credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie și vor lua acasă agheasmă, pe care o vor folosi la stropirea caselor și a grădinilor. Totodată, se știe că persoanele bolnave care beau agheasmă dimineaţa, înainte de masă, se vor tămădui.

Jurământul juvenil

Din cele mai vechi timpuri, de Izvorul Tămăduirii s-a păstrat un obicei și se practică un ritual numit „Jurământul juvenil”. Tinerii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, își jură loialitate și fac schimb de obiecte cu valoare sentimentală.

De asemenea, băieții și fetele păstrează și obiceiul numit înfrățitul, când leagă un legământ între ei, prin care se vor ajuta reciproc la bine și la greu. Ulterior, aceștia își spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude.

Rugăciune grabnic vindecătoare

Tot în această zi, la prima oră a dimineții, se citește această rugăciune despre care se spune că alungă păcatele și este grabnic vindecătoare. „Izvorăşte-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născă­toare, dându-mi darul cuvântu­lui, ca să laud izvorul tău, care izvorăşte viaţă şi har credincioşilor; că tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.

Locaş de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioară! Că din moarte vădită ridică lămurit pe credincioşii care aleargă la dânsa şi izvorăşte tuturor mângâierea cea din belşug. Din ceruri reverşi nouă daruri fără împuţinare, ceea ce eşti cu adevărat una.

Căci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea nouă, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând. Bucură-te, Mărie, bucură-te, ceea ce eşti lauda de obşte şi cin­stită a neamului omenesc! Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă. Amin!”

Sursă foto: kanald

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre