Simona Ionescu / Redactor Șef

Jeni din România, după 27 de ani în Coreea: „Mulţi zic că am bolunzât”

Jeni din România, după 27 de ani în Coreea: „Mulţi zic că am bolunzât”
Viața bate filmul! S-au văzut, s-au plăcut și au plecat la 8.000 km depărtare, tocmai în Coreea de Sud. După 27 de ani, s-a mutat definitiv într-un sat din Mureș. „Mulţi zic că am bolunzât.”

Jeni din România i-au spus coreeeni. Habar nu avea obiceiurile și i-a fost greu să doarmă pe jos și să mănânce în fiecare zi orez. După 27 de ani s-a întors acasă, în județul Mureș. Vorbește perfect ardelenește. Nu a uitat nici un cuvânt.

Jeni din România, după 27 de ani în Coreea

Jeni din România avea 25 de ani și era logodită cu un neamț. Însă, destinul ei a fost altul. S-a întâlnit la mare cu Byeong Mun Lee, din Coreea și totul s-a schimbat. S-au căsătorit și au plecat la 8.000 km distanță, la Seul, în Coreea de Sud.

„Am lăsat mamă, tată, tot. Mi-am luat soțul și am plecat în Țara dimineților calme, așa cum este numită Coreea. A fost foarte greu, mai ales cu limba și că stăteam cu soacra. Ei se așteptau să mă dau după regulile lor de cum am ajuns”, a mărturisit concurenta de la Chefi la cuțite.

Aici au locuit câteva luni alături de mama lui Byeong Mun Lee. Eugenia Pop Lee s-a acomodat greu din cauza diferențelor culturale și din cauză că ieșea mereu în evidență.

„Soacra m-a primit cu mâncarea asta, supă de alge cu carne de vită, denumită Miyuk Gook. Este un preparat pe care coreenii îl mănâncă în loc de tort în ziua aniversării lor.

Când am intrat în casă, toată lumea era minionă, mă simțeam ca Gulliver. Se uitau la mine ca la extratereștri. Am dormit pe jos, a trebuit să mă obișnuiesc. Mâncarea a fost o problemă, am trecut pe orez. Am mâncat orez cât pentru tot neamul Pop.

Totul era foarte iute. Mi-a fost foarte greu, spuneau că indiferent ce fac eu nu e bine. Nici în ziua de azi nu mă simt ca acasă acolo. M-am împăcat și cu soacra, eram regină, nu mai făceam nimic. A văzut soacra că am grijă de băiatul ei, de soțul adică. I-am luat și cele două fiice pe care le avea deja și le-am îndrăgit din prima”, a povestit Eugenia Pop Lee, concurentă la Chefi la cuțite.

Eugenia Pop Lee are acum 52 de an, iar soțul ei Byeong Mun Lee are 63 de ani

Jeni din România reporter în Coreea

Jeni din România, adică Eugenia Pop Lee, are acum 52 de an, iar soțul ei Byeong Mun Lee are 63 de ani. El este acum pensioner, dar Eugenia Pop Lee nu are pensie pentru că a lucrat mai mult part-time  în Coreea.

Concurenta de la Chefi la cuțite a fost remarcată într-un club de către un coreean, care a convins-o să dea o probă pentru televiziune. Din anul 1997 și până când s-a reîntors în România, Eugenia Pop Lee a ajuns să joace în filme și să aibă propriile emisiuni tv și radio.

„Am colindat țara cu camera după mine, eram reporter. Am filmat peste tot, am avut colțul meu special, săptămânal, într-o emisiune. Mergeam la cules de alge, la prins de pește, la pescuit scoici.

Le munceam, le făceam, apoi le prezentam live în studio: Experiențele lui Jeni. Așa m-am apucat și de televiziune. Erau și emisiuni în engleză, dar cele mai multe în limba coreeană.

Am refuzat mereu să vorbesc de rău România, fiindcă sunt mândră că sunt româncă. Când am avut ocazia, m-am îmbrăcat în costum tradițional. Știau mulți că sunt Jeni din România.

Cred că am avut o părticică de contribuție la a face România cunoscută acolo. Sunt neam de dac. Dacă nu îmi iubeam soțul nu mergeam în ruptul capului acolo”, a mărturisit concurenta de la Chefi la cuțite, scrie a1.ro.

Eugenia Pop Lee a gătit supă de alge cu carne de vită, denumită Miyuk Gook

Jeni din România, la Chefi la cuțite

Eugenia Pop Lee a vrut să-i impresioneze pe jurații de la Chefi la cuțite, așa că le-a gătit un preparat tradițional din Coreea de Sud. Este vorba despre o supă de alge cu carne de vită, denumită Miyuk Gook, cu care a fost primită de soacra ei.

Concurenta a primit doar două cuțite din partea juraților, suficiente pentru ca ea să poată merge în etapa următoare a concursului.

Soțul lui Jeni din România s-a făcut țăran

Eugenia Pop Lee s-a stabilit, toamna aceasta, în satul Toaca (Mureş) după ce a trăit aproape jumătate din viaţă în capitala Coreei de Sud. „Mulţi zic că am bolunzât, dar pentru mine este minunat”, explică concurenta Chefi la cuțite.

Nu a venit singură, ci cu soţul ei, Lee Byong Mun (63 de ani), care este de profesie inginer de întreţinere. Îşi va petrece anii de pensie în satul Toaca din judeţul Mureş.

„Toaţă viaţa lui a hălăduit prin minunile tehnologiei! Se strica ceva, mâna pe telefon şi gata! Ioi! Amu, cară gunoi cu roaba, sapă, umblă prin noroi. Nu ştie română, nu ştie nimic de la ţară. Şi uite că se obişnuieşte. E un început, la cei 63 de ani ai lui”, a povestit Jeni din România.

Eugenia Pop și-a cunoscut soțul la mare

Eugenia Pop şi-a cunoscut viitorul soţ când avea 25 de ani. „El şi o gaşcă de 45 de coreeni au venit cu vaporul la reparat în docuri, în Mangalia, unde locuiam.

Cinci dintre ei s-au căsătorit românce”. Au făcut o nuntă românească de „trei zile şi trei nopţi” şi, după un 1 an şi ceva în România, s-au mutat la Seul.

Eugenia a făcut de toate în Coreea. A fost profesoară de engleză, a participat la emisiuni TV, a jucat în telenovele, a scris la ziar şi a deschis un restaurant, „Dracula’s Lounge”.

„Singurul din Seul unde se gătea gulaş, sarmale mai făceau bulgarii, ruşii, dar gulaş numai eu făceam”.

Eugenia Pop Lee spune că nu a fost greu să-şi convingă soţul să revină în România. „În Seul viaţa e scumpă pentru pensionari. Eu am lucrat toată viaţa part time şi nu am pensie. Sunt locuri de muncă mai uşoare, dar se şi plătesc mai puţin”.


Surpriză la Chefi la cuțite! Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu transformați în clătite

Cine este concurentul cu părul verde de la Chefi la cuțite

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre