Juliette Gréco, marea doamnă a cântecului francez, a cucerit romanticii din lume cu vocea ei catifelată și senzuală. Timp de peste 60 de ani, Juliette Greco a interpretat piese care au fost compuse special pentru ea de unii dintre cei mai mari muzicieni ai Franţei. A încetat din viață miercuri, 23 septembrie, la 93 de ani, anunţă Le Figaro.
Juliette Gréco, marea doamnă a cântecului francez, a murit
În țara ei, Franța, Juliette Gréco este considerată o ”icoană”, o legendă și o muză pentru marii filosofi ai vremii. A cântat pe marile scene ale lumii, îmbrăcată mereu în negru.
De peste 60 de ani, cu vocea ei caldă şi senzuală, artista franceză a interpretat piese care au fost compuse special pentru ea de unii dintre cei mai mari muzicieni ai Franţei – Jacques Prévert, Léo Ferré, Serge Gainsbourg, Jaques Brel şi Gérard Jouannest – soţul ei. A avut o fiică, Laurence-Marie, care a murit de cancer în 2016, la 62 de ani.
A devenit celebră în 1950 cu ”Si tu t’imagines” – un poem de Raymond Queneau, ale cărui versuri au fost puse pe muzică de Joseph Kosma. De atunci, succesul nu a mai părăsit-o. A interpretat piese care au devenit celebre, precum ”La Javanaise”, de Serge Gainsbourg, ”La Jolie Môme”, de Léo Ferré, ”La Chanson des vieux amants”, de Jacques Brel şi Gérard Jouannest.
I-a cucerit pe francezii romantici cu piesa ”Un petit poisson ou un petit oiseau” şi le-a aprins imaginaţia cu un cântec torid, ”Déshabillez-moi”, care a ajutat streaptease-ul să devină o artă.
Şi-a construit o carieră solidă, fiind una dintre cele mai apreciate actriţe şi cântăreţe ale Franţei. În martie 2016, artista franceză a fost internată de urgenţă într-o clinică din Lyon, în urma unui accident vascular cerebral. Juliette Gréco a susţinut în ultimii ani un turneu de adio, intitulat ”Merci”. Acesta a inclus 50 de show-uri în Franţa şi în alte ţări, potrivit casei de discuri a artistei.
Vedeta franceză a susţinut numeroase concerte începând din primăvara anului 2015, întrucât a dorit să revadă toate oraşele emblematice pentru cariera sa, care a început în 1949. În 2012, artista a primit Legiunea de Onoare în rang de Comandor, iar în 2015 a fost recompensată cu Ordinul Naţional de Merit.
Dovada sărăciei lucii în care trăiește Irinel Culumbeanu. Nimeni nu credea
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook