Simona Ionescu / Redactor Șef

Ketchup, un sos popular pentru cartofii prăjiți în prezent, era folosit ca medicament în trecut

Ketchup, un sos popular pentru cartofii prăjiți în prezent, era folosit ca medicament în trecut
Sosul de roșii este unul dintre cele mai populare sosuri din toată lumea, dar nu cu mult timp în urmă a fost folosit pentru cu totul altceva.

Sosul de ketchup (sosul de roșii) a fost de-a lungul timpului unul dintre sosurile de top din întreaga lume. În anul 2019, veniturile din vânzările de sos de ketchup se ridică la aproximativ 20.000 milioane de dolari.

Sosul de ketchup a fost folosit cândva pe post de medicament

Sosul de ketchup este iubit și folosit de mulți oameni din întreaga lume în diverse scopuri, în principal legate de mâncare. În ziua de astăzi majoritatea medicilor ar spune să stați departe de acest sos din cauza pericolelor pe care le prezintă pentru sănătatea noastră, dar, acum aproximativ 150 de ani, vi l-ar fi prescris cu încredere.

Se credea cândva că, sosul de ketchup are proprietăți medicinale și a fost folosit sub formă de medicament pentru vindecarea diareei, indigestiei, reumatismului și icterului.

În anul 1834, doctorul John Cooke Bennett a adăugat într-o prescripție medicală sosul de ketchup și a susținut că ar putea vindeca bolile menționate mai sus. Acest lucru a dus la o perioadă de aproximativ 15 ani în care sosul de roșii și alte produse conexe au fost vândute ca formă de medicamente.

Prima rețetă de ketchup

La început, sosul era adăugat în supe, pus peste carne sau peşte. Prima reţetă a fost publicată de către horticultorul James Mease, care numea roşiile „merele dragostei”. Lipseau din sos însă oţetul şi zahărul. Marea problemă rămânea conservarea pe timp îndelungat a sosului cu roşii, în care unii adăugau tot felul de aditivi pentru a scăpa de spori, bacterii şi drojdii rezultate în urma fermentării, între aceştia, şi benzoatul de sodiu. Harwey Wiley, întemeietorul FDA (Food and Drug Administration) din SUA, a contestat însă siguranţa benzoatului de sodiu, care a şi fost de altfel interzis în 1906, în urma unei decizii intitulate Pure Food and Drug Act.

Antreprenorii americani erau deja în căutarea unei alternative, astfel că un comerciant din Pittsburgh, pe numele Henry J. Heinz, a folosit în reţeta sa pătlăgele roşii coapte care conţin pectină, un conservant natural, şi a crescut cantitatea de oţet pentru a reduce riscul de alterare. Astfel, americanii au putut cumpăra ketchup fără conservanţi artificiali, iar Heinz a vândut în 1905 cinci milioane de sticle de ketchup, mai ales că şi reclama era una pe măsură: „Ajutor binevenit pentru mame şi celelalte femei din gospodărie”.

Casa pe care o ura Steve Jobs. Cum arăta proprietatea, înainte să fie demolată

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre