Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda covrigilor: Forma lor are legătură cu Dumnezeu. Plus o rețetă delicioasă!

Legenda covrigilor: Forma lor are legătură cu Dumnezeu. Plus o rețetă delicioasă!
Peste tot, mai nou, se vând covrigi rotunzi sau în forma clasică, care amintește de începutul unei funde. Au pe deasupra semințe de susan, de mac, de floarea soarelui, sau pur și simplu sare grunjoasă.

O legendă din Evul Mediu, spune că  în anul 610 d.Hr. un călugăr italian a creat aceste delicii, covrigii, pentru a-i răsplăti pe școlarii care își dădeau silința să învețe, în școlile mănăstirii. Iar pentru că acțiunea se întâmpla printre oamenii bisericii, i-au dat o formă care amintește de brațele împreunate în rugăciune.

O altă sursă localizează invenția într-o mănăstire din sudul Franței. În Germania, există povești cum că acești covrigi au fost invenția unor brutari disperați ținuți ostatici de demnitari locali.  Cert este că covrigul a fost folosit ca emblemă a brutarilor și a breslelor lor din zonele de sud ale Germaniei cel puțin din secolul al XII-lea.  O ilustrație din secolul al XII-lea din Hortus deliciarum din regiunea Alsacia (azi Franța) se pare că ar conține cea mai veche reprezentare a unui covrig.

Rețetă de covrigi bavarezi

Una din cele mai consumate rețete de covrigi e cea bavareză. Aceasta a fost inventată în  regiunea germană Bavaria. Sunt niște covrigi sărați cu aluatul, totuși, ducle.

Ingrediente: 500 g făină, 2 lingurițe sare, 25 g cub drojdie sau 10 g drojdie uscată,, 150 ml apă, 150 ml lapte, 1 lingură miere, 3 lg ulei, 1 plic bicabonat sodiu, 4 linguri rase de susan, mac, fulgi de sare.

Mod de preparare: Încălzim puțin apa cu laptele și cu mierea. Adăugăm 100 g făină și drojdia (când laptele e călduț), omogenizăm și lăsăm deoparte pentru 10 – 15 minute.  În acest timp  se activează drojdia. În bolul mixerului punem restul de făină, sarea și compoziția de mai sus și adăugăm uleiul.

Frământăm până când devine un aluat elastic și nu se mai lipește de bol, ( cam 10 minute). Lăsăm aluatul la dospit pentru o oră, la loc cald. Scoatem apoi încă aluatul din bol pe suprafața de lucru puțin înfăinată. Formăm 8 bile egale și le mai lăsăm 10 minute să se odihnească.

Între timp, pornim cuptorul la 200 de grade C, pentru copt, și, separat, punem la fiert apa cu bicarbonatul de sodiu. Formăm câte un covrig din fiecare bilă de aluat și îl punem pentru 30 de secunde, în apa care fierbe,  apoi îi întoarcem pe cealaltă parte pentru încă 30 secunde. Îl transferăm pe tava de cuptor. Când i-am trecut pe toți prin apă fiartă, îi presărăm cu mac sau susan sau sare și îi dăm la copt în cuptor pentru 15 minute, până când sunt rumeniți.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre