Sfântul Nicolae este simbolul generozităţii şi prietenul copiilor. Sărbătoarea nu înseamnă doar cadouri. ”Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii. Această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun”, a explicat Patriarhul Daniel.
Legendele iernii. Nicolae cel darnic și bradul împodobit
Sfântul Nicolae și Crăciunul sunt cele mai iubite dintre sărbătorile anului. Oamenii își fac daruri și se mănâncă preparate tradiționale. Însă, sărbătorile de iarnă au o semnificație mult mai importantă.
„Sfântul Nicolae este ajutător al orfanilor, al bolnavilor, al oamenilor aflaţi în dificultăţi, dar mai ales este prieten al copiilor. De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu Care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii. Această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun. Cu alte cuvinte, Moş Nicolae este un fel de înaintermergător al lui Moş Crăciun şi el este perceput de copii ca un sfânt milostiv, dăruitor, un prieten discret. Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.
Povestea nuielușei lui Moș Nicolae
Sfântul Nicolae este supranumit şi “Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei. Este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii și unul dintre cei mai iubiți de copiii din întreaga lume.
De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească. Este o dovadă a iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare. Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike, victorie şi laos popor, Adică, om ce face parte dintr-un popor victorios.
În tradiţiile româneşti se vorbeşte mult de Sfântul Nicolae. El este cel care împodobeşte ghetuţele celor mici cu cadouri, dulciuri, fructe. Pune, din ce în ce mai rar, și nuieluşe pentru copiii care nu au fost cuminţi. Copiii și părinții pot citi povestea nuielușei sale și să-i înțeleagă mesajul.
Se spune că Moș Nicolae nu se arată niciodată și că se plimbă pe la geamuri și observă copiii cuminți. Nuieluşele pe care le primesc copiii de la Sfântul Nicolae, care sunt mereu de măr. Puse în apă şi, dacă până de anul nou înfloresc, atunci este dovada iertării pe greşelile şi păcatele făcute în anul care a trecut.
Legenda bradului împodobit
Legenda spune că, odinioară, toţi copacii îşi păstrau frunzele la venirea iernii. Dintre aceştia, numai bradul a rămas verde la venirea anotimpului rece. Legenda spune că o mică pasăre nu a mai putut să plece spre ţările calde pentru avea o aripă ruptă.
Pasărea a încercat să se adăpostească în frunzişul unui stejar şi a unui ulm stufos, dar ambii copaci au refuzat-o, de teamă că le va mânca fructele. Disperată, aceasta s-a culcat în zăpadă, aşteptând să moară. Deodată a auzit chemarea unui brad care îi promitea ocrotire. Astfel, pasărea a fost salvată.
Dar, în seara de Crăciun, un vânt teribil a suflat cu putere peste pădure şi toţi copacii şi-au pierdut frunzele, în afară de bradul cel generous. Dumnezeu l-a răsplătit pentru gestul de bunăvoinţă şi i-a păstrat frunzişul verde, oricât de aspre au fost iernile care au urmat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook