Familia Guinness, care a ridicat imperiul de bere cu același nume, pare afectată de un blestem de peste 200 de ani încoace. Povestea începe în 1759 cu Arthur Guinness, care a folosit moștenirea de 100 de lire lăsată de nașul său pentru a înființa afacerea de familie la St James’s Gate în Dublin.
În anii 1770, a început să producă „porter”, care a devenit cunoscut sub numele de Guinness în anii 1840, iar până la moartea sa în 1803, era cel mai bogat om din Irlanda. Mulți ar crede ca acest lucru însemna că familia Guinness era pe cale de a avea un început prosper, dar de fapt viața personală a lui Arthur a fost marcată de tragedie. A avut 21 de copii, dar 10 dintre ei au murit înaintea lui.
Asasinatul din Egipt
Lord Moyne, Walter Edward Guinness, a fost un politician și om de afaceri anglo-irlandez – dar pentru mulți el marchează adevăratul început al blestemului Guinness. Membrul familiei Guinness a fost un prieten apropiat al lui Winston Churchill, cei doi devenind aliați politici. El a servit ca ministru britanic de stat în Orientul Mijlociu până în noiembrie 1944, când a fost asasinat de grupul terorist Stern Gang în Cairo.
Atacul șocant a fost planificat, membrii grupului așteptând în apropierea casei sale și ucigându-i mai întâi șoferul. Lord Moyne a fost apoi împușcat de trei ori: o dată chiar deasupra claviculei, un glonț i-a penetrat abdomenul, iar al treilea i-a străpuns pieptul. În ciuda transfuziilor de sânge, a murit din cauza rănilor la vârsta de 64 de ani.
După moartea sa, Churchill a scris într-o scrisoare despre pierderea „unui mare prieten al meu, în public și privat” și „un mare și înțelept slujitor”.
Lady Henrietta Guinness s-a aruncat de pe un pod
Lady Henrietta Guinness s-a aruncat de pe un pod în Umbria, Italia, în 1978, după ce nu și-a revenit niciodată dintr-un accident de mașină într-un Aston Martin pe Riviera Franceză. La un moment dat, Henrietta spunea: „Dacă aș fi fost săracă, aș fi fost fericită”, părând să facă referire la ideea că viețile familiei Guinness au fost marcate de nenorociri și circumstanțe tragice.
Moartea Henriettei a fost urmată de un alt exemplu al blestemului în același an – când Peter Guinness, în vârstă de patru ani, a murit tragic într-un accident de mașină.
Accidentul de mașină care a inspirat un cântec Beatles
Cu câțiva ani înainte ca Lady Henrietta să-și pună capăt zilele, o altă tragedie avea loc în familie. Tara Browne, moștenitor Guinness și cunoscut printre „lumea bună” din Londra, conducea un Lotus Elan când a lovit o altă mașină în South Kensington, în decembrie 1966. Browne a murit din cauza rănilor sale două ore mai târziu, la doar 21 de ani.
Pasagera sa, iubita Suki Potier, a susținut ulterior că Browne nu mergea cu viteză foarte mare. Browne era prieten cu cei din trupa Beatles și se spune că i-a dat lui Paul McCartney LSD în 1966, iar povestea sa a inspirat melodia lor de succes „A Day In The Life”.
Nu s-a concluzionat niciodată cu certitudine dacă Browne era drogat sau beat în timp ce conducea, dar a făcut accidentul pentru că nu a văzut un semafor roșu. Mama lui Browne, Oonagh, era membră a dinastiei irlandeze extrem de bogate din industria berii, în timp ce tatăl său era Dominick, un aristocrat al vremii.
Moștenitoarea găsită moartă în piscină
Tragedia a lovit din nou în 2020, când Honor Uloth, moștenitoarea familiei în vârstă de 19 ani, a fost găsită inconștientă într-o piscină din Chichester Harbour, Sussex. Honor – studentă la istoria artei la universitatea Oxford Brookes – era fiica cea mare a Lady Louisa Jane Guinness și a soțului ei, Rupert Uloth, fostul editor al revistei Country Life.
Un medic legist a stabilit că moartea ei a fost un accident tragic, după ce a fost găsită pe fundul piscinei în timpul unui grătar de familie. Fratele ei de 15 ani, Rufus, a sărit în apă pentru a o ajuta, însă a fost prea târziu. Honor a murit la spital șase zile mai târziu, conform unei anchete ulterioare.
Tânăra și-a donat organele
Honor își exprimase dorința ca organele ei să fie donate, iar familia ei a dezvăluit mai târziu că această decizie a salvat patru vieți și a schimbat în bine viețile altor zece persoane.
Familia ei a declarat la acea vreme: „Am pierdut o fiică și o soră care a adus o lumină și o bucurie nespusă în viețile noastre. Era atât de plină de distracție, râsete, bunătate și aventură. Avea acest talent de a aduce oamenii împreună și de a-i face să se simtă bine.”
Femeia care a reușit să evite blestemul
Mary Charteris pare singura care a ieșit de sub influența blestemului familiei. Mary este singura fiică a lui James Charteris și a primei sale soții, Catherine, care este fiica moștenitorului Guinness, Jonathan Guinness, al 3-lea Baron Moyne.
Lady Mary a pozat pentru reviste precum Tatler, Vanity Fair, Vogue și Love, și este acum cunoscută mai ales ca DJ și membră a trupei de rock electronic The Big Pink.
Mama sa, Catherine Guinness, din dinastia Guinness, care era fiica Dianei Mitford, a lucrat odată pentru Andy Warhol, iar tatăl său, Jamie, este al 13-lea Conte de Wemyss și al 9-lea Conte de March. În copilărie, Lady Mary a fost educată la Francis Holland, o școală privată pentru fete din vestul Londrei, care îi are printre foștii săi elevi pe Poppy și Cara Delevingne și pe surorile Ecclestone.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook