Simona Ionescu / Redactor Șef

„Casa Diavolului”, bântuită de fostul proprietar. Sătenii au aflat de ce s-a spânzurat

„Casa Diavolului”, bântuită de fostul proprietar. Sătenii au aflat de ce s-a spânzurat
Nici măcar urmașii foștilor proprietari nu vor Conacul Zarifopol. L-au donat comunei. Unul dintre membrii familiei, Iorgu Zarifopol, s-a sinucis după ce a devenit falit. Se spune că el umblă prin conac și face gălăgie.

Conacul Zarifopol  nu e păzit, nu e conservat, deşi e monument istoric. Localnicii au luat ce le-a trebuit din clădirea părăsită. Cândva, aici au intrat Caragiale și Ibrăileanu. Comuniștii au confiscat conacul în 1949, iar pe membrii familiei i-au trimis la pușcărie. Proprietatea a devenit școală generală, dar s-a închis în 2018, din lipsă de elevi.

Urmașii foștilor proprietari au donat proprietatea, dar nu sunt bani pentru renovarea clădirii. Doar guguștiucii se mai încumetă să intre în clădire și vreun localnic venit la furat.

”Casa Diavolului”, bântuită de fostul proprietar

Conacul Zarifopol   este denumit de localnici ”Casa Diavolului”. O clădire monument istoric acum părăsită din satul Cârligi, comuna Filipești, județul Bacău. În martie 1949, conacul a fost confiscat de regimul comunist. iar familia a primit domiciliu obligatoriu la Piatra Neamţ. Au urmat ani de groază pentru mai mulți membri de-ai săi.

Fiul magistratului, Paul Zarifopol, a fost arestat în 1952, fiind condamnat la 3 ani închisoare corecțională pentru „instigare publică”. A fost eliberat în luna octombrie 1955, în urma unui decret de amnistie pentru deținuții politici.

Nepotul lui Theodor Zarifopol, inginerul Paul Zarifopol a continuat lista deținuților politici din familie. Arestarea sa s-a produs în martie 1948, fiind condamnat, în urma unui proces înscenat, la 25 de ani de muncă silnică. A fost acuzat pentru ”crimă de înaltă trădare”. Eliberarea sa a avut loc abia 16 ani mai târziu, ca urmare a decretului de grațiere din 1964.

De ce se spune că este conacul bântuit

Conacul Zarifopol, este un conac construit în anul 1850 de către boierul moldovean Ștefan Catargiu. Și astăzi se văd elementele de valoare arhitecturală. Scări interioare, firide, coloane și terase.

Se vorbește despre unul din membri ai familiei Zarifopol,  Iorgu, care s-a sinucis, iar acum bântuie conacul. Ziua clădirea este normală, spun localnicii, dar noaptea se aud voci, pași și vânturi care „trec” prin ziduri.

În dimineața zilei de 30 noiembrie 1930, Iorgu Zarifopol a fost cel care a fost găsit spânzurat în camera sa. A fost înmormântat în cripta familiei de lângă biserică. La scurt timp, familia a zidit uşa şi geamul camerei respective.

Tragedia vine după nenumăratele sale prospecțiuni eșuate, în încercarea de a descoperi țiței pe moșie, în anii 20. Doar că omul său de încredere a fugit cu banii și l-a lăsat falit pe moșier.

Prin sat au început să circule zvonuri că fantoma celui spânzurat aprinde luminile noaptea, tropăie pe cele patru rânduri de scări interioare. Sunt mărturii că, de pe marginea balconului, stafia boierului admiră lanul de porumb la lumina lunii.

Conacul Zarifopol a devenit școală generală, dar s-a închis în 2018, din lipsă de elevi

Conacul a fost transformat în școală

Conacul a fost trasformat de comuniști în școală de arte și meserii. A fost o veche clădire, dar era curat, cald, își amintesc sătenii. În 2018 a fost închisă. Pe tablă a rămas scris: “Rămas-bun, clasa a VIII-a!”.

Elevii de la ciclul gimnazial învățau în regim simultan, fiind foarte puțini, ca și cei din ciclul primar. Costurile foarte mari de administrare a clădirii nu justificau folosirea doar a două săli pentru clasele primare, așa că a fost închisă. Copiilor li s-a pus la dispoziție un microbuz școlar pentru a merge în altă școală.

Clădirea le-a fost retrocedată moştenitorilor, în 2007, iar aceştia au decis să o dăruiască satului. Sursa: urbanbacau.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre