Simona Ionescu / Redactor Șef

Soția baronului Bellu se plimbă și azi prin conac. Nu şi-a găsit liniştea nici după moarte

Soția baronului Bellu se plimbă și azi prin conac. Nu şi-a găsit liniştea nici după moarte
Conacul Bellu, de la marginea orașului Urlați, este azi muzeu. Un loc de o frumusețe aparte, dar unii localnici spun că ar fi bântuit de fantoma soţiei lui George Bellu. Spun că sufletul lui Odette locuieşte şi acum în vechea casă a baronilor. Ea ar fi cea care face tot felul de zgomote ciudate şi sinistre.

Muzeul Conacul Bellu este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Teleajănului. Adăposteşte un patrimoniu mixt de artă plastică şi decorativă, de etnografie, cărţi rare în ediţii de lux, picturi din secolul al XIX-lea.

Turiștii vin să vadă artă orientală, icoane, candelabre, sfeşnice şi arme din secolele al XVIII -lea şi al XIX-lea. Dar sunt și unii curioși dacă o vor auzi pe Odette, trista soție a baronului George Bellu.

Dincolo de legendă, Muzeul Conacul Bellu rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Teleajănului

Soția baronului Bellu se plimbă și azi prin conac

Conacul Bellu, de la marginea orașului Urlați, este azi muzeu. Este un monument de arhitectură, realizat în stil vechi românesc care a aparținut familei baronului Alexandru Bellu.

Despre această clădire se spune că ar fi bântuită de fantoma soţiei lui George Bellu, unul dintre descendenţii fostului ministru al Culturii şi Justiţiei Barbu Bellu.

Odette Ruffier era o franţuzoaică frumoasă, cu o viață tristă. Baronul era infidel, iar ea a suferit toată viața din pricina asta. Povestea spune că Odette şi-a pus capăt zilelor. S-a otrăvit la 92 de ani,  din cauză că nu mai suporta sărăcia şi umilinţa cu care trăise o viaţă întreagă din cauza infidelităţilor soţului.

Unii spun că stafia este doar o invenţie, dar alţii pot băga mâna în foc că sufletul lui Odette locuieşte şi acum în vechea casă a baronilor. Ea ar fi cea care face ca uneori să se audă tot felul de zgomote ciudate şi sinistre.

Odette  a murit acum 40 de ani

Odette s-a stins în 1980, când avea 92 de ani, în casa fostului grădinar al familiei. Acesta a îngrijit de ea după moartea lui George Bellu (1972). Alexandru Bellu murise în 1921, iar soţia lui, Alexandrina, i-a îndeplinit dorinţa şi, cinci ani mai târziu, a donat clădirile Academiei Române. Odată ce au venit comuniştii la putere, construcţiile au ajuns în proprietatea statului.

Odette nu şi-a găsit liniştea nici după moarte, când se spune că sufletul ei s-a întors la conacul în care a trăit alături de George Bellu.

După Revoluţie, casa şi foişorul au fost revendicate de Academia Română. Însă organizarea muzeului aparţine de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, scrie ph-online.ro. De-a lungul anilor, ansamblul arhitectural a trecut prin mai multe restaurări. Cea mai recentă, a casei mici, s-a încheiat în 2008, iar la foişor, în 2011.

Dincolo de legendă, Muzeul Conacul Bellu rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Teleajănului.

Muzeul Memorial Alexandru Bellu este unul dintre puţinele care păstrează mobilierul şi aranjamentele originale. Turiștii pot vedea colecţii de opere de artă, timbre, fotografii, straie româneşti şi străine. Toate acestea spuns povestea uneia dintre cele mai bogate familii nobile care a trăit vreodată în România. Restul clădirilor care făceau parte din complex sunt acum doar ruine, dar chiar şi acestea parcă amintesc de fastul şi bogăţia de altă dată.

Fenomene paranormale

Şi ziua, şi noaptea în singura clădire care a mai rămas în picioare din vechiul conac se pot auzi scârţâituri şi vaiete din pod, spun localnicii. Parcă cineva se plimbă cu paşi când rari, când repezi. Uneori de acolo se aud şi bocănituri, de parcă cineva ar încerca să deschidă uşa. Alții dau vina pe veveriţele care au reuşit să ajungă în podul vechi al casei.

Însă, nimeni nu poate  explica de ce în preajma catacombei care pe vremuri ducea la via de pe domeniul familiei Bellu este mereu o răcoare de-a dreptul sinistră. Dinăuntru parcă se aud gemete care îţi dau fiori pe şira spinării.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre