99 de ani a stat pe acest pământ, iar în 2017, când Rose Marie Bentley a trecut la cele veșnice și i s-a făcut autopsia, medicii au realizat că este un caz unic în istoria științei. De altfel, femeia a fost cea care a decis în ultimii ani de viață, că după ce va ajunge la dreapta Domnului, trupul său să fie donat Universității din Portland, pentru cercetare.
Iar studenții au rămas uimiți când au constatat că cele mai multe dintre organele femeii nu erau acolo unde ar fi trebuit. Totul s-a întâmplat când aceștia încercau să disece cavitatea toracică, în căutarea unui vas de sânge foarte important. Potrivit medicului Cam Walker, profesor asistent de anatomie la Universitatea Oregon de Sănătate și Știință, citat de BBC, această afecțiun este extrem de obișnuită.
A suferit de „situs inversus cu levocardie”
De-a lungul vremii, femeia a trecut prin multe operații și, surprinzător, doar un singur doctor a realizat ce se întâmplă cu organele interne ale acesteia. Chiar dacă s-a născut altfel decât toți ceilalți, femeia a avut o viață frumoasă și a fost sănătoasă.
Rose Marie a suferit de o maladie foarte rară, numită „situs inversus cu levocardie” care, spun oamenii de știință, apare odată la 22.000 de nașteri. Ce înseamnă asta? Că ficatul, stomacul și celelalte organe din cavitatea abdominală erau inversate de la dreapta la stânga, oferind o imagine „în oglindă”. Inima era însă în poziția normală, adică în partea central-stângă a corpului.
În lume au existat doar două persoane cu această boală care au atins vârsta de 70 de ani
Boala aceasta duce la apariția altor anomalii, însă Rose Marie n-a avut parte de așa ceva, lucru care le-a dat de gândit oamenilor de știință. Potrivit medicului Walker, doar o singură persoană din 50 de milioane de oameni născuți cu această boală ajung la maturitate.
În istoria medicinii există doar două cazuri în care pacienți care au avut o astfel de maladie au atins vârsta de 70 de ani. Rose Marie Bentley rămâne un caz ieșit din comun, iar misterul cu greu va putea fi explicat de cineva. „Niciunul dintre colegii mei nu mai dăduse peste un donator cu situs inversus, iar unii predau de peste 30 de ani. Nu am mai văzut așa ceva. Cred că studenții nu vor uita niciodată evenimentul”, a mai spus doctorul Walker.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook