Simona Ionescu / Redactor Șef

Comorile blestemate din Bărăgan. Aduc moartea

Comorile blestemate din Bărăgan. Aduc moartea
Gândul te duce la o câmpie nesfârșită când este vorba de Bărăgan. Parcă și vezi lanuri aurii de grâu în lumina soarelui. Însă, există aici un loc despre care se spune că s-au ascuns comori blestemate. Aduc moartea.

Câmpia Bărăganului a fost transformată în tren arabil încă din secolul al 19-lea. Tot de atunci au apărut și legendele despre comorile ascunse în pământul roditor de la Dor Mărunt. O localitate renumită pentru cai de rasă.

Comorile blestemate din Bărăgan

Comori ascunse în pământ și fântâni. Asta spunea bătrânii din Dor Mărunt, o localitate între Călărași și Lehliu. Bătrânii au vorbit de-a lungul deceniilor despre flăcările ireale care le străjuiesc. De culoarea albastră, aceste văpăi nelumeşti dansează pur şi simplu în puterea nopții, au susținut mulți oameni în mărturiile lor.

Unul dintre aceste locuri este cel cunoscut de localnici drept La Movilă. Un sătean a descoperit aici un ulcior plin cu bani de aur când ara pământul. Om bun, el a împărţit cu alţi săteni avuţia picată din cer. Miliția a aflat şi a confiscat țăranilor toate monedele găsite, astfel că nu se mai ştie pe cine a lovit blestemul galbenilor.

Comori ascunse în pământ și fântâni. Asta spunea bătrânii din Dor Mărunt, o localitate între Călărași și Lehliu

Aurul care aduce moartea

Gheorghe Prepeliță a descoperit peste 100 de monezi de aur. El n-a dorit împartă comoara cu nimeni. Și-a construit case, grajduri și și-a cumpărat turme de vite și haine scumpe. La 7 luni de la descoperirea averii, blestemul l-a lovit crunt. Nevasta lui s-a aruncat fără motiv într-o fântână, iar la câteva săptămâni după, la fel a procedat şi ginerele săteanului. Peste un an, fiica lui Prepeliță s-a spânzurat chiar lângă aceeași fântână.

Cu sânge a plătit şi un alt sătean care a descoperit o comoară în Câmpia Bărăganului. Pintecan a găsit un butoiaș cu galbeni de aur îngropat la rădăcina unui nuc. În noaptea următoare, o voce i-a spus în vis să construiască o biserică acolo unde a descoperit banii. În caz contrat, îl va ajunge blestemul comorii. Dimineață, Pintecan a şi uitat avertismentul şi s-a dus repede la familie pentru a da marea veste. Ulterior, el a s-a apucat de afaceri prospere şi i-a mers foarte bine vreo doi ani.

Când credea că blestemul poate nici nu există, el și-a găsit băiețelul de doi ani spânzurat între grațiile de la pătuț. În noaptea după nenorocire, aceeași voce care l-a avertizat că dacă nu face biserica, urmează necazuri şi mai mari pentru el. A fost atât de şocat de cele întâmplate încât a construit cea de-a doua biserica a satului, vizibilă și în ziua de azi.


Exclusiv. Comoara blestemată de pe dealuri. Locul din România a cărui legendă îți dă fiori

Comoara de sub podea. A găsit teancuri de bani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre