Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Lenin, îmbogățit de Revoluția din 1917. Banii veneau din trezoreria statului

Vladimir Lenin, îmbogățit de Revoluția din 1917. Banii veneau din trezoreria statului
Lenin a cheltuit mult mai mult decât câștiga, dar, în egală măsură, a afișat și un stil de viață ascetic. Înainte ca Revoluția Rusă din 1917 să-l facă șeful unui nou stat, Lenin se baza pe slujbe cel puțin ciudate și, deseori, îi cerea mamei sale bani de cheltuială. Lucrurile s-au schimbat radical după Revoluție.

Cu adevărat, Revoluția din 1917 l-a îmbogățit pe Vladimir Lenin. Asta nu înseamnă că și-a burdușit conturile, însă noua viață care i-a fost oferită era una  cu adevărat fără griji. Și cu cheltuieli demne de un lider de stat.

Până să ajungă în acea poziție, viitorul lider al Revoluției Ruse nu a fost bogat. El a menținut modul de viață ascetic, chiar și după ce s-a trezit pe vârful scării politice a țării. Dar aici există un paradox asupra căruia ne vom opri.

Ajuns la Moscova împreună cu soția și sora mai mică în 1917, Lenin s-a stabilit în faimosul Hotel Național chiar vizavi de Piața Roșie.  Deși hotelul a servit de obicei ca reședința pentru demnitari și politicieni străini de rang înalt, starea sa în 1917 – anul turbulent al Revoluției Ruse – a fost mult mai puțin luxoasă decât de obicei.

Cu toate acestea, Lenin și familia sa au găsit că este o casă potrivită pentru o perioadă. Asta, în timp ce apartamentul lor de la Kremlin era pregătit pentru ei.  În câteva luni, noul apartament era gata și Lenin s-a mutat acolo cu soția și sora lui.

Lui Lenin i s-a montat lift la Kremlin, în primul an după mutare

Noul apartament al lui Lenin era spațios. Includea un birou, o sală de ședințe și recepție și era echipat cu un tablou de comandă operat de operatorii de telefonie.  Noul apartament avea o baie luxoasă: o cameră spațioasă cu cadă dotată cu un furtun de duș împreună cu o toaletă.

Pentru lider, în 1918, a fost amplasat un lift în Kremlin. Asta deoarece apartamentul său era situat la etajul al treilea.

Statul a plătit pentru medicii și casele de la țară ale lui Lenin

Deși noul apartament era fără îndoială confortabil, îi lipsea măreția asociată cu stilul de viață al foștilor conducători ai Rusiei.  Interioarele nu erau excesiv de generoase și nu aveau decorațiuni și obiecte scumpe.

Potrivit unei anecdote, Lenin a cerut odată pâslă pentru a acoperi podeaua de sub masă pentru a-și menține picioarele calde.  Când acea bucata de pâslă se învechise, ea a fost schimbată cu o piele de urs opulentă fără știrea lui Lenin, el a fost furios și a cerut să fie înlăturată și să-i returneze vechea pâslă.  „Un astfel de lux este inacceptabil în țara noastră ruinată, pe jumătate sărăcită”, ar fi spus liderul revoluției, scrie Rbth.com.

Lenin a fost demonstrativ ascet. Pe de altă parte el nu s-a sfiit să accepte diverse servicii plătite de trezoreria statului. Iar acestea nu au fost deloc ieftine.

Liderul Revoluției Ruse a cerut atenția specialiștilor medicali străini, care au costat statul zeci de mii de dolari SUA.  De asemenea, statul a sponsorizat cele două case de țară ale lui Lenin – dacha – care au necesitat investiții substanțiale pentru acoperirea cheltuielilor pentru servicii de securitate și comunicații, întreținere și mobilier.  Întrucât salariul lui Lenin de 500 de ruble de aur pe lună nu-i putea acoperi toate cheltuielile, fondurile au fost furnizate în detrimentul bugetului de stat epuizat, mai arată sursa citată.

Opulență maximă: sania Rolls-Royce Silver Ghost

Unul dintre punctele slabe ale lui Lenin a costat statul o mică avere: un garaj de mașini de lux folosit de liderul revoluției. Ocazional, Lenin mergea cu limuzina Renault 40 CV, limuzina Turcat-Mery 165 FM, Delaunay-Belleville 45. Dar „piesa de rezistență” a garajului era singura sanie automată din lume, bazată pe modelul Rolls-Royce Silver Ghost.

În mai 1922, Lenin a scris o scrisoare în care a întrebat dacă întreținerea mașinilor era prea costisitoare. „Garajul are șase mașini și doar 12 persoane.  Salariile sunt convenționale.  Mașinile sunt bine îngrijite.  Mașinile nu sunt folosite fără un motiv ”, a fost răspunsul pe care l-a primit.

După ce Vladimir Lenin a murit în 1924, trupul său a fost transportat la Moscova pe sania Rolls-Royce Silver Ghost de la Leninskie Gorki – una dintre proprietățile sale rurale de lângă Moscova.  Moșia amenajată cu banii statului a fost moștenită de fratele său Dmitri, care a ocupat-o până în 1949.

Sursa foto: Nikolay Akimov / Dmitry Sokolov / TASS, Serghei Pyatakov / RIA Novosti, Alexey Danichev / RIA Novosti

Succes năucitor pentru Michael Jackson. A depășit miliardul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre