Cuiele au fost sigilate sub un zid de cărămidă, care a fost acoperit cu un strat de var. Mormântul a fost găsit în orașul antic antic Sagalassos, situat în sud-vestul Turciei, în regiunea antică Pisidia din Asia Mică. După ce au făcut cercetări amănunțite, specialiștii au descris înmormântarea ca fiind una atipică și au publicat rezultatele în revista științifică Antiquity. Potrivit acestora, acest tip de înmormântare avea rolul de opri legătura dintre cei vii și strigoii.
41 de cuie răsucite și îndoite și 24 de cărămizi
Mormântul aparține unui bărbat din perioada ocupației romane, respectiv anii 100 și 150, care a fost îngropat în acest mod ciudat. Lângă rugul funerar s-au găsit 41 de cuie răsucite și îndoite, dar și 24 de cărămizi așezate cu multă grijă și un strat gros de var care acoperea totul.
„Mormântul a fost sigilat, nu în două, ci în trei moduri diferite, ceea ce poate fi înțeles ca o încercare de a proteja pe cei vii de cei morți, sau invers”, a mărturisit autorul principal al studiului, Johan Claeys, arheolog la Universitatea Catolică din Leuven.
S-au mai găsit sticle de parfum, recipiente pentru mâncare, un giulgiu
În epoca romană, după incinerare, se colecta cenușa și oasele care nu au ars și erau puse într-o urnă, care ulterior era îngropată în mormânt sau pusă într-un mausoleu. La Sagalassos, însă, nu s-a întâmplat așa ceva. Arheologii au mai găsit alături de rămășițe un „obolus al lui Charon”, adică o monedă folosită pentru plata plutașului care îl ajuta pe defunct să traverseze râul infernului pentru călătoria în lumea subterană, dar și sticle de parfum, recipiente pentru mâncare.
Dar și un giulgiu și un sicriu utilizat pentru transportul mortului la locul de odihnă finală. După ce au studiat oasele, arheologii au afirmat că nu există urme de traume sau boli. În ceea ce privește cuiele, se poate ca acesta să fi fost prezente ca urmare a unui ritual de magie, prin care decedatul nu le putea face rău celor vii sau îl protejau pe acesta în viața de apoi.
”Implică o teamă din partea celor vii că defunctul se va întoarce și le va face rău”
„Se pare că în acest caz au fost respectate majoritatea riturilor asociate unei înmormântări normative, protejând în același timp comunitatea de orice posibil rău care ar putea fi cauzat de „morții neliniștiți”, folosind cuie, cărămizi și var.
Indiferent dacă acea cauză a morții a fost traumatică, misterioasă sau rezultatul unei boli contagioase sau al unei pedepse, combinația tuturor acestor elemente implică o teamă din partea celor vii că defunctul se va întoarce și le va face rău”, conchide arheologul. De asemenea, în mormânt au mai fost găsite și câteva monede.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook